Njemačka ne prihvaća grčki prijedlog

Njemačka je u četvrtak ocijenila da zahtjev Grčke da joj eurozona produži finansiranje za šest mjeseci „nije stvarno rješenje“ i da „ne odgovara kriterijima“ koje je postavila eurozona, dok ga je Europska komisija ocijenila „pozitivnim signalom“ koji „otvara put prema kompromisu“.

„Pismo iz Atine nije stvaran prijedlog rješenja“, ocijenio je glasnogovornik ministarstva financija Martin Jaeger, u kratkom saopćenju.

„Prijedlog zapravo cilja na financiranje premošćenja, a da ispunjava zahtjeve programa. Pismo ne ispunjava kriterije koje je u ponedjeljak definirala eurogrupa“, rekao je.

Berlin smatra da su financijska pomoć i reforme „neodvojivi“ i inzistira na pet uslova koje Grčka treba ispuniti da bi zadovoljila eurozonu.

“Pozitivan signal”

Među njima je obećanje da neće zaustaviti reforme koje su već pokrenute, da neće pokrenuti nove koje bi opteretile javne financije te obećanje da će vratiti dugove svim vjerovnicima.

Članice eurozone saglasile su se o tim uslovima u ponedjeljak u Briselu.

Europska komisija ocijenila je, međutim, da je grčko pismo „pozitivan signal“ i da „otvara put prema kompromisu“.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker „imao je cijele noći mnogobrojne kontakte i vidio je pozitivne signale jutros u tom pismu, koje otvara put prema razumnom kompromisu u interesu stabilnosti“, rekao je njegov glasnogovornik Margaritis Schinas, ne ulazeći u pojedinosti.

Ministri finansija eurozone razmotrit će grčki zahtjev u petak popodne na vanrednom sastanku u Briselu.

Međunarodni program pomoći Grčkoj istječe 28. februara, a praćen je strogim mjerama štednje, koje grčka vlada premijera Alexisa Tsiprasa više ne želi.

Tsipras želi prijelaznim aranžmanom pokriti financijske potrebe zemlje, koja bi uskoro mogla ostati bez novca, dok ne pripremi kompletan program reformi za ekonomski oporavak.

Razmimoilaženje stavova

Atina je zatražila produženje tzv. Glavnog sporazuma o finansijskoj pomoći sa eurozonom, dodao je taj zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Prema odredbama produženja zajma, uvjeti pod kojima bi Grčka primala pomoć razlikovali bi se od sadašnjeg programa prema kojem Atina dobija novac od EU, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske centralne banke.

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis izjavio je ranije kako će zahtjev Atine za produžetak programa finansijske pomoći biti prihvatljiv kako za Grčku, tako i za Europu.

Varoufakis je dodao da vjeruje da će grčki prijedlog naići na podršku ministara finansija eurozone, kao i predsjednika eurogrupe Jeroena Dijsselbloema, prenosi agencija AFP.

Razmimoilaženje u stavovima oko uvjeta finansijske podrške Grčkoj veliki je kamen spoticanja u pregovorima između Grčke i preostalih članica eurozone, zbog čega je čak i ostanak Grčke u monetarnoj uniji doveden u pitanje.

Rok do kraja sedmice

Europska Unija, Europska centralna banka i Međunarodni monetarni fond dali su Atini rok do kraja sedmice da podnese zahtjev za produženje postojećeg programa pomoći.

Grčka vlada, međutim, odbija produženje programa, koji je Atinu spasio od bankrota 2010. godine, prema uvjetima pod kojima je on odobren, budući da su mjere koje su kreditori zahtjevali u zamjenu za zajmove (stroga budžetska štednja i smanjenje plata) produbile ekonomsku depresiju i dovele do rasta nezaposlenosti iznad 25 posto.

Varoufakis, ipak, napominje da je optimista da će eurogrupa podržati grčki prijedlog za produženje programa.

Aktuelni program isplate pomoći Grčkoj ističe 28. februara.

Program prate stroge mjere štednje koje vlada ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa više ne želi.

Izvor: Agencije