Djeca u Pojasu Gaze umiru od hladnoće

Zima na Bliskom istoku jedna je od najoštrijih zabilježenih proteklih desetljeća. U Pojasu Gaze je najmanje četvero djece umrlo od hipotermije.

Oni koji su izgubili domove u prošlogodišnjem izraelskom bombardiranju kažu da ne uspijevaju zagrijati neadekvatne prostorije i šatore u kojima su prisiljeni živjeti. Zaidan al-Masri i njegova obitelj vraćaju se kući nakon još jednog odlaska u bolnicu. Njihova kćerka tjednima ima kroničnu plućnu infekciju. I stanje joj se ne popravlja.

Zabrinutost zbog njezinog zdravlja miješa se s tugom. U siječnju je njihova dvomjesečna kći Selma umrla od hipotermije. Doktori kažu da su uzrok hladnoća i nedostatak grijanja u šatoru u kojem žive.

U ruševinama i šatorima

“Pogledajte nas… Preživjeli smo rat, a sada umiremo od hladnoće. Ovo je prava agonija i pokazatelj ironije našeg života u Gazi. Adekvatan smještaj jedino je što želimo”, rekla je Zaidan.

Blizu 100.000 palestinskih obitelji izgubilo je domove u izraelskom bombardiranju. Mnoge od njih sada žive u ruševinama svojih kuća ili u šatorima, poput obitelji Al-Masri.

Zbog blokade, elektrodistribucijska mreža Pojasa Gaze i dalje je oštećena. A za grijanje nema dovoljno goriva. Kao posljedica,  nekoliko djece umrlo je od hipotermije proteklih mjeseci.

“Gaza prolazi kroz jednu od najoštrijih zapamćenih zima. Veliki broj obitelji živi u ovakvim uvjetima i humanitarne agencije kažu da bi još djece moglo umrijeti od hladnoće”, javlja iz Gaze reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Pernille Ironside radi za UNICEF. Kaže da se situacija pogoršava.

Obustavljeni programi pomoći

“Djeca i obitelji diljem Gaze zaista žive na rubu egzistencije. Preživjeli su rat, a temperature su niske već nekoliko mjeseci. Četvero djece umrlo je od hipotermije”, kaže Ironside.

Prošlog mjeseca je Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda obustavila programe pomoći stanovnicima Gaze za popravke ili obnovu kuća oštećenih u bombardiranju. Dužnosnici kažu da im je trebalo najmanje 720 milijuna dolara za pomoć onima bez adekvatnog smještaja, ali da su od donatora dobili tek 135 milijuna dolara.

Očekuje se da će se vremenske prilike u idućem razdoblju još više pogoršati. Kao i uvjeti u kojima žive tisuće obitelji bez mogućnosti da se ugriju.

Izvor: Al Jazeera