WHO upozorava na širenje HIV-a u Ukrajini

U WHO-u upozoravaju da je za pet posto porasla i tuberkuloza u regiji koju kontroliraju pobunjenici (EPA)

Stotine beba zaraženo je HIV-om u istočnoj Ukrajini gdje su bolnice mete napada i nisu više u stanju spriječiti prijenos zaraze s majki na djecu, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Nije zajamčena sigurnost krvi. Banka krvi u Donecku je bombardirana i oštećena”, priopćila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

Prije izbijanja sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista, u regiji Donjecka bilo je 28.000 zaraženih, najviše u Ukrajini.

Kolaps zdravstvenog sistema

Više od 1.800 beba HIV pozitivnih majki u borbenoj zoni nema socijalnu pomoć i osiguranu prehranu, upozorava WHO.

Uz to, 6.000 zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a morali su zbog borbi prekinuti liječenje početkom ovoga mjeseca.

U WHO-u upozoravaju da je za pet posto porasla i tuberkuloza u regiji koju kontroliraju pobunjenici.

Zdravstveni sistem na istoku Ukrajine pred kolapsom je nakon što je granatama pogođeno 76 medicinskih ustanova, od toga šest u posljednja dvije sedmice.

Osim toga, suočen je s milion raseljenih osoba unutar Ukrajine koje nemaju novca za liječenje.

“U apotekama nedostaje gotovo svih važnih lijekova, uključujući cjepiva”, saopćio je WHO, dodajući da su hitni odjeli u bolnicama prepuni.

“Konkretne mjere“

Njemački, ruski i ukrajinski čelnici Angela Merkel, Vladimir Putin i Petro Porošenko, dogovorili su u utorak “konkretne mjere” koje bi omogućile posmatračima OSCE-a da nadziru prekid vatre na terenu.

Grupa posmatrača OSCE-a zadužena za nadzor prekida vatre nije mogla ući u Debaljcevo zbog neprijateljstava u toku, a povlačenje teškog naoružanja u ponoć još nije bilo počelo.

Zvaničnici Vlade iz Kijeva i pobunjenici međusobno su se optuživali da su odgovorni za napade koji sprečavaju povlačenje tenkova, lansirnih rampi i teške artiljerije sa linije fronta na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije