UN: Irak optužio ISIL za genocid

Alhakim nije pružio dodatne detalje o zločinima (EPA)

Irak je poručio u utorak Vijeću siugurnosti Ujedinjenih nacija  da su pripadnici Islamske države Irak i Levant počinili genocid.

“Te terorističke grupe oskrnavile su sve ljudske vrijednosti. One su počinile najgnusniji zločinački teroristički čin protiv iračkog naroda, bez obzira da li je riječ o šiitima, sunitima, hrišćanima, Turkmenima, Šabacima ili Jazidima – izjavio je irački ambasador u UN-u Mohamed Ali Alhakim, prenosi Reuters.

“To su činjenice zločina genocida počinjenog protiv čovječnosti koji se mora razmatrati pred međunarodnim pravosuđem“, poručio je on Vijeću sigurnosti UN-a.

Detalji o zločinima

Alhakim nije pružio dodatne detalje o tim zločinima.

Iračka vlada pod šiitskim vodstvom, podržana zračnim udarima pod američkim vodstvom, pokušava da potisne Islamsku državu otkako je ta grupa osvojila većinske sunitske pokrajine u sjevernom Iraku u junu. Pripadnici ISIL-a tada nisu naišli na praktično nikakav otpor.

Alhakim je izjavio kako je Iraku potrebna veća pomoć da oslobodi sva područja pod kontrolom ISIL-a.

Pomoćnik generalniog sekretara UN-a za ljudska prava, Ivan Dimonović, izjavio je u oktobru kako bi se kampanja militanata Islamske sdržave protiv iračke jazidske manjine mogla smatrati pokušajem genocida.

Posrednik UN-a Iraku, Nikolaj Mladenov, izjavio je da je teško zabrinut sigurnošću iračkih raznolikih etničkih i vjerskih manjina pod kontrolom Islamske države, posebno hiljada žena i djece koji su još u zatočeništvu. 

“Skoro svakodnevno teroristički napadi svjesno imaju za cilj sve Iračane, najprije šiitsku zajednicu, kao i etničke i vjerske manjine, širom zemlje“, poručio je on Vijeću sigurnosti.

Osvetnički napadi

“Podjednako zabrinjavajući je rastući broj izvještaja o osvetničkim napadima počinjenim posebno protiv sunitske zajednice u područjima oslobođenim od ISIL-a“, kazao je.

Mladenov je zatražio od iračke vlade da brzo pruži vojnu i finansijsku pomoć koju je obećala lokalnim čelnicima i plemenskim borcima u borbi protiv Islamske države, ali je upozorio protiv vojnog rješenja.

“Kako bi Irak napredovao, od ključnog je značaja da se ovaj krhki proces uključenja svih strana također proširi na političku sferu. Isključivo vojno rješenje problema (Islamske države) je nemoguće, to bi, zapravo, bilo kontraproduktivno“, izjavio je Mladenov.

Izvor: Agencije