UN: Egipat mora razlikovati civilne od vojnih ciljeva

Najmanje sedam civila, uključujući i djecu, ubijeno je u egipatskim zračnim napadima na sjeveroistoku Libije (Getty Images)

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, Zeyd Raad el-Huseyin, pozvao je Egipat da bude oprezan, podsjećajući kako je egipatska vojska bombardirala položaje grupe Islamska država Irak i Levant u Libiji.

Egipat je reagirao kada je ISIL objavio pogubljenje 21 Egipćanina, izvršivši zračne napade na položaje ove skupine na teritoriju Libije.

El-Huseyin je ubojstvo egipatskih građana nazvao gnusnim zločinom.

“Svi moraju osuditi bezdušni zločin i odvratno veličanje i objavljivanje snimke tog zločina”, kazao je El-Huseyin, dodajući kako je posebno važno da zločin osude Libijci koji stoje nasuprot ISIL-a.

‘Razlikovati civilne od vojnih ciljeva’

El-Huseyin je također pozvao Egipat da bude oprezan prilikom bombardiranja ističući kako se “moraju razlikovati civilni od vojnih ciljeva”.

Najmanje sedam civila, uključujući troje djece, ubijeno je u egipatskim zračnim napadima na sjeveroistoku Libije, koje je Kairo pokrenuo zbog pogubljenja 21 Kopta koje su oteli borci odani ISIL-u.

Iz Tripolija i dalje pristižu osude napada egipatskog zrakoplovstva.

“Egipatski napad na grad Dernu smatramo napadom na suverenitet Libije. Naše misli su s obiteljima ubijenih u tom napadu. U isto vrijeme osuđujemo teroristički čin pogubljenja egipatskih državljana”, poručio je Nouri Abu Sahmain, predsjednik Libijskog nacionalnog kongresa.

Vlasti u Tripoliju odlučile su poslati vojni odred u grad Sirt kako bi se vratila kontrola nad gradom kojeg je zauzela grupa bliska ISIL-u.

Sisi zove na akciju pod okriljem UN-a

Za to vrijeme, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi ne odbacuje nastavak zračnih udara na Libiju. Upozorava Europu da posao u toj zemlji nije završen.

“Ono što se događa u Libiji moglo bi zaprijetiti ne samo Egiptu, već cijeloj regiji. Sredozemlje i Europa se moraju pozabaviti ovim problemom jer misija nije završena. Libijce ne smijemo ostaviti u zarobljeništvu radikalnih milicija”, izjavio je Sisi.

Egipatski predsjednik pozvao je na usvajanje rezolucije UN-a koja će ovlastiti međunarodnu koaliciju da intervenira u Libiji nakon što je Kairo izveo zračne udare.

Obitelji Egipćana koje je ubio ISIL prosvjedovale su u Kairu. Pitaju se zašto egipatske vlasti nisu ranije djelovale, iako su članovi njihovih obitelji već dulje vremena bili u zatočeništvu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije