Uhapšen osumnjičeni za požar u Islamskom institutu

Istražuje se da li je podmetanje požara mogući zločin iz mržnje prema muslimanima (AP)

Beskućnik Darryl Ferguson (55) uhapšen je pod sumnjom da je podmetnuo požar u kojem je uništena jedna zgrada Islamskog instituta u Houstonu, saopćili  su predstavnici policije u tom teksaškom gradu.

Do požara je došlo u ranim jutarnjim satima u petak 14. februara. Predstavnici Vatrogasne službe u Houstonu su saopćili da je Ferguson u ponedjeljak obilazio na svom biciklu zgarište kada su ga detektivi upitali mogu li s njim razgovarati.

Rekao je da mogu, a nešto kasnije je priznao da je upravo on podmetnuo požar u kojem je izgorjela jedna od tri zgrade Islamskog instituta Quba.

U tom požaru nije bilo nastradilih niti ozlijeđenih, a Institut je nastavio s radom nakon požara, javio je reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Jos uvijek se istražuje je li ovo podmetanje požara mogući zločin iz mržnje prema muslimanima.

FBI, čiji agenti nadgledaju istragu, obično vodi ili nadgleda istrage ukoliko se sumnja da je određeno kazneno djelo izvršeno iz mržnje prema nekoj rasi, religiji, etnicitetu, spolnoj ili seksualnoj orijentaciji.

Zločin iz mržnje općenito nosi sa sobom oštrije kazne nego obično kazneno djelo.

Priznanje i razlozi

Policija nema podatke da je uhapšeni Darryl Ferguson ikada ranije podmetao požare, ali ima zabilježene druge krivične prekršaje.

“Imamo njegovo priznanje, rekao nam je svoje razloge što je to učinio. Ostalo će biti odlučeno na sudu”, izjavio je predstavnik policije u Houstonu.

Ukoliko slučaj bude prebačen na  Savezni sud onda se može naslutiti da će Ferguson biti optužen za zločin iz mržnje, prenose mediji u Houstonu, gdje musllimani čine 2.1 posto ukupnog stanovništva.

Do podmetanja požara u Islamskom institutu u najvećem teksaškom gradu došlo je samo tri dana nakon okrutnog ubistva troje mladih studenata-muslimana u Chapel Hillu Sjevernoj Karolini koje je zgrozilo cijelu Ameriku, a mnogi misle da je također riječ o zločinu iz mržnje prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije