Ubijeni deseci policajaca kod Kabula

Talibani su pojačali napade na afganistanske snage sigurnosti (EPA)

Najmanje 20 policajaca je poginulo, a osam je povrijeđeno u samoubilačkom napadu na policijsku stanicu u Pulialamu, glavnom gradu afganistanske provincije Logar, saopćili su zvaničnici.

Napad na policijsku stanicu u Pulialamu, koji se nalazi oko 80 kilometara istočno od prijestolnce Kabula, izvela su četverica bombaša-samoubica tako što je prvi detonirao eksploziv kod ulazne kapije u sjedište policije, dok se drugi raznio unutar policijskog kompleksa, prenio je AP.

Din Mohammad Darwesh, glasnogovornik  guvernera provincije Logar, rekao je da su napad izvela četiri bombaša te da su dvojica bombaša-samoubica detonirala eksplozive dok su se plicajaci okupljali za ručak u trpezariji.

Akcija protiv pobunjenika

Pokrajinski guverner Niaz Mohamed Amiri kazao da je u napadu poginulo najmanje 20 policajaca i ranjeno osam.

Odgovornost za napad odmah su preuzeli talibani, koji su u posljednje vrijeme pojačali napade na afganistanske snage sigurnosti, nakon povlačenja većine stranih vojnika iz Afganistana krajem decembra.

Afanistanska vojska i policija su pokrenule veliku zajedničku operaciju u ponedeljak u provinciji Helmand, u nadi da će oslabiti snagu pobunjenika prije početka “sezone sukoba”, u aprilu ili maju.

Izvor: Al Jazeera i agencije