Tužilac zatražio oslobađanje Strauss-Kahna

Za razliku od istražnog suca, tužilac je i prije izražavao sumnju u mogućnost osuđujuće presude (EPA)

Francuski državni tužilac Frederic Fevre u utorak je pred sudom u Lilleu zatražio oslobađanje bivšeg glavnog direktora MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna (65) od optužbe za podvođenje.

“Odvagnuvši sve strane za i protiv optužbe, smatram da ni pravosudne informacije ni iskazi svjedoka nisu predočili dokaze o krivnji Strauss-Kahna” rekao je Favre.

Zahtjev tužioca samo je istaknuo činjenicu da će biti jako teško donijeti osuđujuću presudu u postupku koji završava ove sedmice, ali se presuda očekuje naknadno.

Osuđujuća presuda

Za razliku od istražnog suca, tužilac je i prije izražavao sumnju u mogućnost osuđujuće presude.

Strauss-Kahn je tokom trosedmičnog suđenja, a i prije, ustrajno ponavljao kako nije znao da su žene koje su sudjelovale na seksualnim zabavama prostitutke i da nije osobno organizirao te zabave, a obje te optužbe su mu morale biti dokazane kako bi ga se osudilo.

U ponedjeljak je pet osoba od njih šest koliko je ukupno podnijelo tužbu odustalo od optužbi protiv Strauss-Kahna.

Sad samo o sucu ovisi hoće li procijeniti da je jedan od nekad najmoćnijih Francuza znao čime se bave žene s kojima je bio na zabavama.

Blizu četiri godine nakon što mu je seksualni skandal u Sjedinjenim Američkim Državama uništio političku karijeru, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn se drugog februara pojavio na sudu u Francuskoj zbog optužbi za podvođenje.

Raskalašene zabave

Strauss-Kahn je dugo bio favorit uoči predsjedničkih izbora 2012. u Francuskoj, a bio je optužen da je organizirao i sudjelovao u raskalašenim zabavama u Parizu i Washingtonu.

Sada mu prijeti 10-godišnja kazna zatvora i novčana kazna u iznosu od 1,5 miliona eura ukoliko mu se krivnja dokaže.

Strauss-Kahn (65), bivši socijalistički ministar je na optuženičkoj klupi s još 13 osoba među kojima su hotelijeri, policajci, advokati, poduzetnici i jedan svodnik.

Izvor: Agencije