Ruski sud potvrdio presudu braći Navalni

Braća Navalni su optuženi za krađu skoro pola miliona dolara iz dvije kompanije (Reuters)

Sudija apelacionog suda u Moskvi potvrdio je presudu prvostepenog suda u slučaju protiv istaknutog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog i njegovog brata Olega, objavili su ruski mediji.

Aleksej Navalni je krajem decembra prvostepenom presudom osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine zbog prevare u vezi francuske kozmetičke kompanije Yves Rocher, prenijela je agencija AP.

Tužilaštvo je na apelacionom sudu tražilo da Navalni bude osuđen na deset godina zatvora, što je sudija odbacio i potvrdio prethodnu presudu, a također je ukinuo novčanu kaznu koju je ruski opozicionar trebalo da plati od pola miliona rubalja (7.945 dolara).

Sudija je također potvrdio kaznu za Olega Navalnog, koji je prvostepenom presudom bio osuđen na tri i po godine zatvora, prenosi Tanjug.

Optužena braća

Aleksej Navalni, jedan od najvećih kritičara Kremlja i predvodnik uličnih protesta protiv ruskog predsjednika Vladmira Putina u 2011. i 2012. godini, i njegov brat Oleg su prošle godine optuženi za krađu skoro pola miliona dolara iz dvije kompanije, uključujući ogranak francuske kuće Yves Rocher, u periodu od 2008. do 2012. godine.

Tužilaštvo je u žalbi navelo da su akcije braće Navalni imale za cilj pronevjeru i da se ne mogu klasificirati kao poslovna krađa.

Kritičari Kremlja i Washington sudski slučaj braće Navalni su označili kao pokušaj gušenja političkih protivnika.

Izvor: Agencije