Privremena blokada Obaminog plana za imigrante

Odluka federalnog sudije Hanena neće imati momentalni efekt (AP)

Američki federalni sudija Andrew Hanen privremeno je blokirao imigracioni plan američkog predsjednika Baracka Obame, kojim je blizu pet miliona ljudi koji borave ilegalno u SAD-u zaštićeno od deportacije.

Koalicija 26 saveznih američkih država ima vremena zahvaljujući sudskoj odluci o blokadi da podnese tužbe s ciljem da trajno zaustavi Obamine naredbe, prenijela je agencija AP.

Koalicija, predvođena Teksasom i drugim uglavnom konzervativnim državama Srednjeg Zapada i Juga, tvrde da je Obama prekršio “klauzulu o brizi” američkog Ustava, čime se, kako tvrde, ograničava obim predsjedničkih ovlaštenja.

Bijela kuća je odgovorila kako je Obama postupio pravilno prema svojim ovlaštenjima.

Prema koaliciji, Obamin plan će neminovno dovesti do povećanja ulaganja u provođenje zakona, zdravstvenu njegu i obrazovanje.

Republikanci u Kongresu obećali su blokadu Obaminih akcija o imigraciji smanjenjem finansiranja tog programa.

Podrška liberalnih država

Obami su podršku pružile uglavnom liberalne države, uključujući Vašington i Kaliforniju, kao i više od 20 šerifa i policijskih šefova širom zemlje.

Kako su naveli u zahtjevu podrške predane federalnom sudu, Obamin plan će poboljšati javnu bezbjednost zahvaljujući saradnji policije i pojedinaca koji se brinu zbog svog imigracionog statusa.

Odluka federalnog sudije Hanena neće imati momentalni efekat, jer jedna od prvih Obaminih odredbi – da se proširi program zaštite mladih imigranata od deportacije ako su dovedeni u SAD ilegalno kao djeca – nije određena da stupi na snagu do 18. februara.

Druga važna Obamina naredba, koja proširuje zaštitu od deportacije roditelja američkih građana i stalnih građana koji su u zemlji nekoliko godina, ne očekuje se da počne do 19. maja.

Obama je u novembru rekao da će dozvoliti za 4,7 miliona, od procijenjenih 11 miliona, ilegalnih migranata da ostanu u SAD-u bez straha od deportacije.

Ta brojka uključuje 4,4 miliona onih koji su roditelji američkim građanima i stalnim građanima, podsjetila je agencija Reuters.

Već donesena jedna presuda

Plan američkog predsjednika da smanji prijetnju deportacijom za ilegalne imigrante ranije je ocijenio kršenjem Ustava još jedan federalni sudija.

Ni ta presuda, koju je donio sudija Arthur Schwab iz jednog zapadnog okruga u saveznoj državi Pensilvaniji, nema neposrednog efekta.

Schwab je bio prvi sudija koji je donio presudu o zakonitosti plana koji je objavio Obama.

U presudi piše kako je Obamina odluka prekršila garanciju američkog Ustava za podjelu vlasti te još jedan član koji zahtijeva da predsjednik vjerno provodi zakone koje donese Kongres.

Izvor: Agencije