Poginula 91 osoba u okršaju s Boko Haramom

Na krajnjem sjeveru Kameruna od augusta prošle godine raspoređeno je više od 2.000 vojnika (AFP)

U sukobima vojske Kameruna na krajnjem sjeveru države i nigerijske grupe Boko Haram poginula je 91 osoba, od kojih pet kamerunskih vojnika i 86 pripadnika Boko Harama, prenose agencije.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Kameruna, pukovnik Didier Badjeck, izjavio je da su se okršaji odigrali u oblasti Vaza u ponedeljak u blizini granice sa Nigerijom.

Pozivajući se na izjavu vojnika, agencija AFP je prenijela da su pripadnici Boko Harama iz zasjede napali vojnike i da je okršaj trajao skoro tri sata.

Na krajnjem sjeveru Kameruna od augusta prošle godine raspoređeno je više od 2.000 vojnika.

Masovna hapšenja

Istovremeno, vojni zvaničnici su saopćili da je više od 1.000 ljudi, za koje se sumnja da imaju veze sa Boko Haramom, privedeno u gradu Marua.

Grupa Boko Haram drži dio teritorije na sjeveroistoku Nigerije, ali je postala i regionalni problem jer izvodi napade i u Nigeru i Kamerunu, a od skoro i u Čadu.

Zvaničnici Afričke unije sastali su se početkom mjeseca u Jaundeu, gdje su iznijeli prijedlog o formiranju snaga za borbu protiv Boko Harama od 8.750 pripadnika iz Nigerije, Čada, Kameruna, Nigera i Benina.

Zvaničnici kažu da bi snage mogle biti raspoređene početkom marta, ali i da bi problemi sa finansiranjem mogli taj rok pomjeriti.

Izvor: Agencije