Njemački ministar: Grčka ne zna što želi

Nakon sastanka ministara ekonomije i financija zemalja Europske unije EU, Schaeuble je ocijenio da Grčka ne zna što želi (EPA)

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je izjavio da Grčka mora donijeti odluku želi li uopće postojeći program financijske pomoći kako bi ta zemlja izašla iz duboke ekonomske krize u kojoj se nalazi.

Nakon sastanka ministara ekonomije i financija zemalja Europske unije EU, Schauble je novinarima rekao da Grčka mora donijeti odluku želi li postojeći program pomoći.

“Grčka mora odlučiti želi li program pomoći ili ne. Izgleda da Grčka ne zna što želi”, rekao je njemački ministar financija, kako prenosi Anadolija.

Naglasak na Trojki 

Napomenuo je kako je na sastanku stalno naglašavano da će tri međunarodne institucije – Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), nadgledati provođenje financijskog programa u Grčkoj, bez obzira kako se on zvao.

On dodaje kako neki političari zemalja EU-a smatraju da su u njihovim zemljama plaće i mirovine niže nego u Grčkoj.

“Europske kolege ističu kako u svojim zemljama moraju objašnjavati glasačima da su kod njih plaće i mirovine niže nego u Grčkoj. Svi znaju da će, u slučaju da se program pomoći Grčkoj ne provede kao što je planirano, doći do teške situacije. Ali u ovoj fazi ne treba spekulirati”, objasnio je Schaeuble.

Na sastanku ministara finansija 19 zemalja članica eurozone u ponedjeljak, posvećenom spašavanju Grčke i njezinom budućem položaju u zajednici zemalja s jedinstvenom valutom, nisu postignuti očekivani rezultati nakon što je Atena odbila produženje financijskog programa pomoći.

Nizozemski ministar financija i predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem je nakon sastanka kazao kako će do petka čekati da Grčka podnese zahtjev.

Riječ je o prijedlogu europskih partnera Grčkoj da se na šest mjeseci produži međunarodni paket pomoći za izlazak Grčke iz krize, ali uz obvezno poštivanje svih odredbi sporazuma s kreditorima Trojke, odnosno Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je danas da njegova vlada neće popustiti pred ucjenama svojih partnera iz eurozone i da ne žuri postići novi sporazum o otplati svojih dugovanja.

Tsipras kritizirao prikaz Schaeublea kao nacista

Tsipras je u obraćanju zastupnicima grčkog parlamenta rekao da vlada radi na postizanju dogovora, ali je dodao da neće pristati na kompromise, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Vladajuća grčka stranka Syriza namjerava održati obećanje dano biračima da će ukinuti oštre mjere štednje, uvedene u zamjenu za paket pomoći od Europske unije i MMF-a.

“Postalo je normalno da novoizabrane vlade postupaju drugačije od svojih predizbornih obećanja. Ja ponavljam da, za promjenu, mi planiramo zaista ostvariti svoja obećanja”, istaknuo je Tsipras.

Sinoćnji sastanak ministara financija eurozone u Bruxellesu je okončan bez dogovora, nakon što je Grčka odbacila prijedlog da produži svoj aktualni program pomoći za dodatnih šest mjeseci.

Tsipras je danas u govoru u parlamentu posebno oštro komentirao izjave njemačkog ministra financija, koji ne popušta u svom protivljenju grčkom planu da ukinu mjere štednje.

Premijer Grčke je rekao da je Schaeuble na sinoćnjem sastanku “izgubio kontrolu” rekavši da žali Grke, i dodao da njemački ministar ne treba žaliti ljude koji drže glavu visoko uzdignutu.

Tsipras je, međutim, kritizirao karikaturu u jednom grčkom listu naklonjenom vladajućoj Syrizi, na kojoj je Schaeuble prikazan kao nacist i dodao da taj crtež ne predstavlja stav njegove vlade.

Grčki dug 315 milijardi eura

Premijer je najavio da će grčki parlament, u skladu s predizbornim obećanjima Syrize, u petak glasovati o prijedlozima zakona vezanim za mjere štednje, od kojih su neki u suprotnosti s odredbama paketa pomoći međunarodnih kreditora.

“Za nas je moralni i humanitarni prioritet da otplatimo dugovanja ljudima koji posrću pod teretom krize, to je naš primarni dug”, istaknuo je Tsipras.

Radikalno ljevičarska stranka Syriza je prošlog mjeseca preuzela vlast u Grčkoj, a novi premijer Alexis Tsipras je najavio da će okončati politiku štednje u zemlji i sa zapadnim kreditorima pregovarati o povoljnijim programima nagomilanih grčkih dugova.

Grčki dug iznosi 315 milijardi eura, što je 175 posto grčkog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Reprogramiranje jednog dijela duga je dogovoreno prije dvije godine, ali je trenutačno od ključne važnosti da se postigne novi sporazum o povoljnijoj otplati duga, kako bi Grčka ostvarila ekonomsku stabilnost.

Izvor: Agencije