Netanyahuu prijeti skandal zbog troškova

Supružnici Netanyahu optužuju izraelske medije za lov na vještice protiv njih (Reuters)

Samo mjesec dana prije općih izbora, izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočio se s novim skandalom, nakon što je državni kontrolor objavio u utorak da se prekomjerno trošilo na premijerove rezidencije.

Netanyahuova supruga Sara se u isto vrijeme suočila s novim kritikama da je sitničava i mogućom optužbom za sigurnosni prekršaj nakon što se na jednoj video snimci žalila na oronulu kuhinju u službenoj rezidenciji u Jeruzalemu.

Netanyahuovi protivnici pokušavaju prikazati kako živi raskošno te da nema osjećaja za probleme prosječnih Izraelaca, prenosi Tanjug. 

Njegovi saveznici su te optužbe ljutito odbacili, označivši ih nastojanjima da se skrene pažnja s ozbiljnih izazova koji se tiču sigurnosti zemlje.

Kontrolor Joseph Shapira je u svom izvještaju naveo velike iznose javnog novca potrošene na hranu, namještaj i održavanje vrtova u službenoj rezidenciji supružnika Netanyahu i njihovog privatnog doma u gradu Cezareji na obali Sredozmenog mora.

Zadržavanje depozita od vraćenih boca

Također je navedeno da je Sara Netanyahu sebi uzimala depozit od vraćenih boca kupljenih za službene večere i ručkove.

Netanyahuovi su i ranije bili izloženi takvim kritikama, podsjeća AP i dodaje da je premijer Izraela poznat kao ljubitelj cigara i konjaka u društvu, dok je njegova supruga na udaru zbog skupih navika i navodnog nasilnog ponašana prema posluzi.

Supružnici optužuju izraelske medije za lov na vještice protiv njih. U izdanom priopćenju Netanyahu je rekao da poštuje nalaze kontrolora i obećao kako će primijeniti preporuke kako bi se uzaludni troškovi smanjili.

U isto vrijeme kritizirao je medijsku kampanju, za koju je rekao da pokušava zbaciti s vlasti.

“Apsolutno ne postoji indikacija ni o kakvom napadu na javni integritet i sigurno nema indikacije o bilo kakvom kriminalnom prijestupu”, rekao je on.

Bivši član posluge podnio je tužbu u kojoj tvrdi da se prema njemu nisu odnosili kako treba i da ga je Sara Netanyahu verbalno maltretirala.

Meni Naftali kaže da ga je ona nazvala u tri sata noću da se žali kako je kupio mlijeko u plastičnoj vrećici umjesto u tetrapaku.

U drugom slučaju ga je grdila što je cvijeće u vazi staro jedan dan. Netanyahu je rekao da su troškovi značajno opali u dvije godine nakon odlaska Naftalija, za kojega je rekao da je bio ogorčen bivši javni službenik.

Tijekom godina objavljivani su izvještaji o visokoj cijeni održavanja rezidencija, čišćenja, namještaja, odjeće i šminke, kao i 127.000 dolara iz javnih fondova potrošenih na specijalnu kabinu za spavanje u avionu.

Troškovi za mirišljave svijeće

Izbili su na vidjelo i pretjerani troškovi za mirišljave svijeće i sladoled. Petnaestominutni video snimljen sa ciljem da se vidi kako Netanyahuovi ne žive raskošno postavljen je na Facebook u petak, nekoliko dana prije izvještaja kontrolora.

Na snimci Sara Netanyahu otkriva dizajneru Moshiku Galaminu skroman dom u kojem su oštećena vrata i prozori, tepisi potrošeni, svjetiljke prašnjave i kako se guli boja sa zidova.

Ona naglašava kako nisu imali novca da urede rezidenciju za posjet predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji je morao sjediti na kauču umrljanom kavom.

Galamin, voditelj popularnog TV showa o preuređenju domova, rekao je da je on financirao snimanje, što su oporbeni zastupnici označili kršenjem zakona o financiranju izraelskih kampanja.

Bivši šef izraelske sigurnosne službe Šin bet je film označio ozbiljnim kršenjem sigurnosti, dodavši da bi terorističke grupe platile veliki iznos da dođu do takvog uvida u dom izraelskog premijera.

Možda ironično ili ne, u pozadini snimke čula se muzika iz serije Kuća karata.

Izvor: Agencije