Japan udvostručio pomoć za borbu protiv terorizma

Zamjenik šefa diplomatije objavit će detalje o pomoći na svjetskoj konferenciji u Washingtonu za nekoliko dana (Reuters)

Japan je zvanično najavio 15,5 miliona dolara pomoći za “borbu protiv terorizma na Bliskom istoku i u Africi”, nakon što je grupa Islamska država Irak i Levant pogubila dvojicu japanskih državljana.

Ovaj iznos duplo je viši od onoga što je ranije najavljeno, kada je ministar vanjskih poslova Fumio Kishida u januaru u Briselu rekao da će Japan za te svrhe izdvojiti 7,5 miliona dolara.

Kishida je u saopćenju objavljenom u utorak naveo da je to podrška “protivterorističkim kapacitetima koji se grade na Bliskom istoku i u Africi”, uključujući kontrolu granica, istrage i razvoj pravosudnih sistema.

Zamjenik šefa diplomatije Yasuhide Nakayama objavit će detalje na svjetskoj konferenciji u Washingtonu za nekoliko dana.

Ovakav potez dolazi nakon što su borci ISIL-a ubili japanskog novinara i njegovog prijatelja.

Ubistva Japanaca

Japanski premijer Shinzo Abe prošlog mjeseca najavio je u Egiptu pomoć od 200 miliona dolara onim zemljama koje primaju izbjeglice koje bježe od ISIL-a.

Nekoliko dana kasnije objavljen je vidio u kojem maskirani muškarac traži istu sumu kao otkupninu za živote dva japanska taoca.

Sedmicama nakon toga Abe je ponavljao da Japan “neće pokleknuti pred terorizmom”.

ISIL je kasnije promijenio zahtjev za oslobđanje talaca u zamjenu za Iračanku zatvorenu u Jordanu.

Tokio je tražio pomoć od Jordana, ali ISIL je na kraju objavio da je ubio Japanca, kao i jordanskog pilota.

Izvor: Agencije