Liban: Sirijske izbjeglice nastavljaju školovanje

U državnim školama u Libanu nedavno je počela školska godina za sirijske izbjeglice sa zakašnjenjem od četiri mjeseca u odnosu na ostale učenike.

Vlasti to pravdaju finansijskim i logističkim problemima sa kojima se suočava projekat obrazovanja sirijskih izbjeglica.

Do 2016. godine trebalo bi da obuhvati blizu 400 hiljada sirijskih učenika.

Svakog dana u dva sata poslijepodne Halil kreće u školu.

On i još hiljade drugih učenika iz Sirije konačno su primljeni u libanske državne škole koje su im omogućile pohađanje nastave u poslijepodnevnom terminu.

Nastavni plan i program

To znači da će Halil ponovno pohađati nastavu nakon što je bio prisiljen raditi.

 „Drago mi je što sam u prilici školovati se, jer će mi obrazovanje omogućiti da budem uspješan i aktivan član društva”, istakao je Halil.

Sirijska djeca pohađat će nastavu u skladu sa libanskim nastavnim planom i programom.

Predviđeno je da učenici koji su izbjegli iz Sirije ovu školsku godinu završe za pet, umjesto za osam mjeseci, budući da su kasnije počeli sa nastavom.

 „Morali smo čekati da školi budu donirana određena finansijska sredstva kako bismo mogli biti primljeni. Još nije dostupan dovoljan broj udžbenika i sveski”, kazao je učenik iz Sirije Hadi.

Riječ je o međunarodnoj pomoći koja je omogućila povratak sirijskih učenika u škole.

Projekat, koji će do 2016. godine obuhvatiti 400.000 učenika koji su izbjegli iz Sirije realizira se zahvaljujući saradnji libanskog Ministarstva obrazovanja i međunarodnih humanitarnih organizacija.

 „Oni se bore sa teškim uvjetima života. Osjećam da pokušavaju ignorisati surovu realnost u kojoj žive”, kazala je zaposlenica škole arapskog jezika Raghida Dargau.

Strah za budućnost

Iako će za njih obrazovanje u državnim školama biti besplatno, broj sirijskih učenika koji su počeli pohađati nastavu niži je od očekivanog.

 „Procjenjujemo da više od 50 posto učenika iz Sirije nije upisano u školu ove godine. Postoji i veliki broj djece koja su prisiljena raditi kako bi osigurala egzistenciju svojim porodicama, te zbog toga ne pohađaju školu”, zaključila je glasnogovornica UNHCR-a Dana Sulaiman.

Međunarodna zajednica opravdano strahuje za budućnost cijele jedne generacije Sirijaca.

Stoga im pokušava osigurati barem minimum školovanja.

Izvor: Al Jazeera