Davutoglu: Polomiti ruke onima koji tuku žene

Davutoglu ponovio ogorčenost zbog nedavnog svirepog ubistva žene u Mersinu (Anadolija)
Davutoglu ponovio ogorčenost zbog nedavnog svirepog ubistva žene u Mersinu (Anadolija)

Turski premijer Ahmet Davutoglu poručio da je najveća kukavica koju je čovječanstvo vidjelo onaj ko digne ruku na ženu i da te ruke treba polomiti.

Premijer i lider AK Partije Davutoglu obratio se prisutnima na redovnom kongresu stranačkog ogranka žena u Antaliji i tom prilikom ponovio ogorčenost zbog nedavnog svirepog ubistva žene u Mersinu, javlja agencija Anadolija.

Ističući da je lično nazvao majku ubijene i izrazio joj saučešće i obećao pomoć, Davutoglu je kazao da će novi omladinski centar koji se danas otvara u Antaliji nositi upravo ime ubijene Ozgecan Aslan.

‘Najveće kukavice’

Tokom Davutogluovog obraćanja, prisutni u dvorani su uzvikivali slogan “Polomiti ruke onima koji ih dižu na žene”, a premijer je kazao da je to divan slogan i da želi posebno da se to proširi među muškom populacijom.

“Neka se polome ruke svakom ko ih digne na žene, ma ko to bio. Te ruke ćemo lomiti, hoćemo. Najveće kukavice koje je čovječanstvo vidjelo su upravo oni koji dižu ruke na žene. Rasli smo na kulturi i odgoju naših majki. Moja rahmetli majka mi je govorila da su zli muškarci koji dižu ruku na žene, a da su zle žene koje ruke dižu na djecu. Zaštitit ćemo naše žene i djecu i raditi na širenju te kulture”, poručio je Davutoglu.

Premijer Davutoglu je istakao da je AK Partija tokom proteklih godina realizirala brojne zakonske i druge reforme koje su vratile dostojanstvo i prava ženama. Kazao je da je u proteklih 12 godina broj ustanova za zbrinjavanje žena povećan sa 11 na 131 i da je u tom periodu zbrinuto 72 i pol hiljade žena.

Izvor: Agencije


Povezane

Ujedinjeni narodi obilježavaju međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema svjetskim istraživanjima te organizacije, svaka treća žena susrela se s nekim oblikom nasilja, bilo da je riječ o fizičkom, seksualnom ili porodičnom zlostavljanju.  

Prema svjetskim i istraživanjima UN-a , svaka treća žena susrela se s nekim oblikom nasilja, bilo da je riječ o fizičkom, seksualnom ili porodičnom zlostavljanju.

25 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO