Danska policija: Napadač rođen u Danskoj

Napadač u Kopenhagenu je rođen i odrastao u Danskoj, a imao je 22 godine, objavila je danska policija. Ubijen je u okršaju s policijskim službenicima nakon dva napada, na jedan kafić i sinagogu.

Iako su rekli da im je odranije poznat po nekoliko krivičnih djela, policija nije objavila ime napadača ni druge detalje. U napadima su ubijena dva civila, a ranjeno pet policajaca.

Danski Institut za film objavio je da je jedan od ubijenih  55-godišnji  režiser dokumentarnih filmova Fin Nergard.

„Ono što su moje kolege iz kopenhaške polcije kazale je da su upoznate s identitetom napadača, ali zbog istrage koja je u toku, za sada ga nećemo otkrivati. Ne mogu komentirati navode da je ta osoba bila u Siriji. Nemamo konkretna saznanja je li putovao u zone sukoba, Siriju, Irak ili neke druge zemlje”, kazao je šef policije Jens Madsen.
 
Stanovnici koji žive u području gdje se desila pucnjava još su u nevjerici.
 
„Oko per sati probudila me pucnjava. Pogledao sam kroz prozor i vidio mnogo policajaca i mrtvog muškarca na ulici. Svi su trčali okolo, provjeravali zgradu, pretraživali…”, prepričao je Oliver Larsen, stanovnik Kopenhagena.  
 
„Sada, poslije napada, veći je osjećaj straha nego sinoć. Nadam se da se ovako nešto više neće ponoviti”, kazala je Anita Persen, stanovnica glavnog grada Danske.
 
Policijska akcija
 
Kopenhaška policija, s jakim snagama i teško naoružana vodila je u nedjelju akciju u internet kafeu blizu mjesta na kojemu je ustrijeljen osumnjičenik za dva napada što su se dogodila dan ranije, izvijestila su mjesna glasila.

Barem su dvije osobe uhapšene, objavila je televizija TV2.

“To je dio naše istrage”, rekao je redarstvenik za javnu televiziju DR.

Policija je također objavila da pretresa stanove u četvrti Noerrebro gdje su osumnjičenika za napad ustrijelili policajci pošto je na njih zapucao.

Nepoznati motivi

Na konferenciji za novinare u nedjelju ujutro, policija je jedino objasnila da je lokalizirala tog muškarca zahvaljujući pozivu taksista koji je opisao osobu sličnu onoj koju su snimile kamere za video nadzor, piše Hina.

Motivi muškarca nisu poznati a niko nije javno preuzeo odgovornost za počinjena djela.

Danska policija objavila je ranije da smatra kako je muškarac kojeg je ubila tokom jutra, nakon što je na pripadnike snaga reda otvorio vatru, počinilac oba napada u danskoj prijestolnici u kojima su poginule dvije osobe a pet ih je ranjeno.

“Smatramo da se radi o istom muškarcu koji stoji iza dva napada”, kazao je glasnogovornik policije Torben Moelgaard Jensen na konferenciji za novinare.

“Pozvan je da stane. Pucao je na policiju i ubijen je. Nijedan policajac nije pogođen”, rekla je policija u saopćenju o incidentu u dijelu grada koji se zove Norrebro.

Napad na kafić i sinagogu

Ranije je dvoje ljudi ubijeno a pet policajaca ranjeno u napadima vatrenim oružjem na kopenhaški kafić u kojem se raspravljalo o slobodi govora i na sinagogu.

Prvi napad usred bijela dana u subotu ima je za metu kafić u kojem je raspravi prisustvovao i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks kojem se prijeti smrću zbog njegovih karikatura poslanika Muhameda.

Svjedoci kažu da je četrdesetak metaka ispaljeno izvana na kafić, a policija je rekla kako smatra da je Vilks, glavni govornik, bio meta.

U pucnjavi je poginuo 55-godišnjak, rekla je policija, a trojica policajaca su ranjena.

Policija je rekla da je napadač pobjegao u automobilu marke volkswagen Polo i uslijedila je potjera helikopterima, barikade su podignute na ulicama koje su preplavila oklopna vozila.

Nekoliko sati kasnije u noći na nedjelju pucano je na sinagogu u drugom dijelu grada, oko pola sata hoda udaljene od kafića.

Reakcija Francuske

Jedan muškarac je pogođen u glavu i kasnije je umro. Dvojica policajaca su ranjena. Napadač je pobjegao pješke.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk nazvao je napad u Kopenhagenu “još jednim brutalnim napadom koji cilja na naše temeljne vrijednosti i slobode među kojima i slobodu izražavanja”.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao kako će ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve u nedjelju doći u danski glavni grad.

Izvor: Agencije