Žestoke borbe u Ukrajini uoči prekida vatre

Izgledi za uspjeh sporazuma iz Minska čine se sve slabiji nekoliko sati prije prekida vatre koji bi trebao stupiti na snagu u subotu u 23 sata, nakon žestokih sukoba u kojima je u petak poginulo 28 osoba na istoku Ukrajine, prenose agencije.

Kasno u petak lideri Grupe 7 (G7) saopćili su da je sporazum o prekidu vatre u Ukrajini ponudio je mirno rešenje krize, te su zaprijetili preduzimanjem akcija u slučaju da taj sporazum bude prekršen.

G7 je spremna da primjeni odgovarajuće mjere protiv onih koji prekrše “paket iz Minska”, pogotovo protiv onih koji se ne budu pridržavali dogovorenog općeg prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja, stoji u saopćenju, prenosi Reuters.

Lideri G7 ističu i zabrinutost zbog situacije u Istočnoj Ukrajini, naročito zbog borbi oko grada Debaljceva uoči prekida vatre predviđenog za 15. februar.

“Sve strane bi trebalo da se narednih dana uzdrže od akcija koje bi omele početak prekida vatre”, stoji u saopćenje.

‘Tračak nade’

Proruski separatisti i ukrajinski vojnici nastavili su se sukobljavati oko osvajanja terena u petak, primoravajući ukrajinskog predsjednika da ocijeni kako su sporazumi iz Minska “u velikoj opasnosti”.

Tekst sporazuma “Minsk 2”, sklopljenog u četvrtak nakon 16 sati pregovora između ruskog, ukrajinskog, njemačkog i francuskog čelnika pobudio je “tračak nade” dok su na terenu sukobi nedavno dosegli kritičku razinu nakon deset mjeseci sukoba s više od 5.500 mrtvih.

Međutim, u petak je Petro Porošenko na susretu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Kijevu optužio proruske pobunjenike “da napadaju sporazume iz Minska” bombardirajući civilno stanovništvo na istoku Ukrajine.

Ubijanje civila

Ukrajinski predsjednik govorio je o bombardiranju grada Artemivska, udaljenog više od 30 kilometara od linije fronta, u kojem su u petak poginula tri civila od kojih jedno dijete od sedam godina.

Ukupno je ubijeno 16 civila i 12 ukrajinskih vojnika, po najnovijim ukrajinskim i separatističkim podacima.

“Nažalost, nakon sporazuma iz Minska, ofanziva Rusije je znatno pojačana. Sporazumi iz Minska u velikoj su opasnosti”, izjavio je ukrajinski predsjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Sporazum iz Minska predviđa prekid vatre od 15. februara te povlačenje svih stranih naoružanih trupa i vojne opreme.

Published On 12 Feb 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO