ISIL trpi velike gubitke u Iraku

Iračka vojska izvršila napade na položaje ISIL u blizini grada Felluce (AP)

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka saopćilo je da je iračka vojska u sukobima sa militantima ISIL-a danas ubila 78 terorista, javlja Anadolu Agency (AA), a ova skupina je istovremeno objavila novi video kurdskih zarobljenika u kavezima.

U saopćenju iz Ministarstva se ističe da je vojska izvršila operaciju na položaje ISIL u blizini grada Felluce. Gubitci militanata u tom okršaju bili su 53 smrtno stradalih među kojima je bilo i pet komandanata ISIL-a.

Pored toga, akcija sigurnosnih snaga Iraka izvršena je i na sjeveru Bagdada gdje je poginulo 25 militanata ISIL-a. Tom prilikom zaplijenjena su vozila i municija militanata.

Novi snimak

U Bagdadu i okolini, prema podacima policija, danas je zabilježeno osam smrtnih slučajeva i 23 povrijeđenih.

Dvije minobacačke granata pale su na jug Bagdada zbog čega je jedna osoba poginula, a osam povrijeđeno. U gradiću Tarimiye, sjeverno od Bagdada, izvršen je bombaški napad na lokalnu tržnicu prilikom čega je jedna osoba izgubila život, a pet je povrijeđeno. U napadu kod mjesta Ed-Devra poginule su tri, a povrijeđeno je deset ljudi. Tri beživotna tijela pronađena su pokraj lokalnog puta i u blizini naselja Suveyb.

U najnovijem videosnimku koji su objavili pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) prikazano je 17 zarobljenih kurdskih boraca koje borci ISIL-a voze u ponižavajućoj procesiji ulicama iračkog grada Kirkuka, prenose agencije.

Kao i u slučaju jordanskog pilota koga je ISIL nedavno živog spalio u kavezu, i kurdski borci sa vide snimka su pojedinačno zatvoreni u kaveze, također obučeni u narandžasta odijela, navode agencije.


Ari Mamshae je službenik u administraciji Masouda Barzanija, predsjednika Kurdistana

Na svakom od vozila smješten je jedan kavez, a pored njih stoji po jedan borac ove grupe sa zastavom i kalašnjikovim.

Osveta Kurdima

Prema tekstovima sa društvenih mreža, izgleda da ISIL planira da i zarobljene kurdske borce spali kao jordanskog pilota, prenose agencije i mediji.

Grad Kirkuk, na sjeverozapadu Iraka, je naftom bogato uporište Kurda, čije je dijelove zauzeo ISIL poslije stalnih napada posljednjih sedmica.

Procesija sa zarobljenicima u Kirkuku može se tumačiti kao osveta povodom izvještaja o tome kako su kurdski borci ranije ovog mjeseca vukli tijela pripadnika ISIL-a ulicama jednog grada u regionu Kurdistana u Iraku, pišu agencije.

Izvor: Agencije