Tusk: Hrvati u Ukrajini su više propaganda

Tusk: Moja procjena i intuicija mi govore da je riječ više o propagandi (Getty Images)
Tusk: Moja procjena i intuicija mi govore da je riječ više o propagandi (Getty Images)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u Bruxellesu da nema potvrde o sudjelovanju hrvatskih građana u borbama u Ukrajini, izrazivši mišljenje da se tu više radi o ruskoj propagandi.

Tusk je to izjavio na završnoj konferenciji za novinare nakon završetka summita EU-a u odgovoru na novinarsko pitanje o upozorenju ruskog ministarstva vanjskih poslova upućeno Hrvatskoj zbog navoda da njezini građani sudjeluju u borbama u istočnoj Ukrajini te o tome postoji li opasnost za provedbu sporazuma iz Minska zbog sudjelovanja građana EU-a u borbama.

“Nemamo dokaza da građani neke države EU-a sudjeluju u borbama u istočnoj Ukrajini. Moja procjena i intuicija mi govore da je riječ više o propagandi. Ali, to svakako nije glavni problem kad govorimo o provedbi sporazuma. Ne sumnjam da je prvo potrebna dobra volja s ruske strane”, odgovorio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kako prenosi Hina.

Rusija izrazila zabrinutost i šokiranost

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da u sukobu na teritoriju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske te pozvalo Zagreb da to spriječi.

“Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture”, navodi se u priopćenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

Hrvatski mediji su posljednjih dana opširno pisali o Hrvatima koji su se otišli boriti na strani ukrajinske vojske, pa čak i o postojanju “Hrvatske legije” u Ukrajini, podsjeća Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Sporazum iz Minska predviđa prekid vatre od 15. februara te povlačenje svih stranih naoružanih trupa i vojne opreme.

12 Feb 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO