Ljevica bojkotira 70. godišnjicu savezničkog bombardiranja

Stanovnici Dresdena oblikuju u petak zapravo dva lanca, po jedan na svakoj obali Elbe koji se povezuju iznad dva mosta (EPA)

Ljudskim lancem u sjećanje na 25.000 žrtava, Dresden u petak obilježava 70. godišnjicu savezničkog bombardiranja, a komemoraciju kojom želi održati ravnotežu između tuge i sramote za Drugi svjetski rat što ga je Njemačka povela, bojkotirati će stranka krajnje ljevice.

Njemački predsjednik Joachim Gauck trebao bi sudjelovati u formiranju ljudskog lanca zato što će održati govor u Frauenkirche, baroknoj crkvi s kupolom rekonstruiranom iz pepela koje je obnova dovršena 2005. godine.

Američki i britanski bombarderi zasuli su 13. februara 1945. Dresden zapaljivim bombama i zapalili središte grada i sve njegove palate, a u dva dana bombardiranja poginulo je 25.000 ljudi.

Tuga i sramota

Na svaku godišnjicu Njemačka pokušava održati ravnotežu između tuge i sramote za genocidni rat koji je počela.

Ljudski lanac i obred u crkvi zu prisustvo njemačkih čelnika izraz je potpore politici mira u inostranstsvu i tolerancije u domovini, navode čelnici.

Stanovnici Dresdena oblikuju u petak zapravo dva lanca, po jedan na svakoj obali Elbe koji se povezuju iznad dva mosta.

Porast popularnosti protuislamističkog pokreta PEGIDA-e (patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) potaknuo je u gradskom poglavarstvu Dresdena strah da bi ga mogli smatrati mjestom netrpeljivosti.

PEGIDA je, međutim, oslabjela nakon raskola prošli mjesec kada je njen osnivač Lutz Bachmann podnio ostavku pošto je u novinama objavljena njegova fotografija na kojoj pozira kao Adolf Hitler.

Sedmični marševi PEGIDA-e toliko su zabrinuli gradsku vlast da je ona odustala od polaganja vijenca na groblje na kojem su pokopane hiljade tijela spaljenih u savezničkom bombardiranju.

Bojkot govora

Frauenkirche je ponovno izgrađena donacijama u međunarodnoj kampanji, a znatan je prilog dala Velika Britanija u kojoj se dugo raspravljalo o ispravnosti odluke da se pobije toliki broj civila u vrijeme kada je nacistička Njemačka gubila rat.

Princ Edward, vojvoda od Kenta, 79-godišnji rođak kraljice Elizabete II. predstavlja svoju domovinu na komemoraciji u petak.

Njemačka stranka krajnje ljevice Die Linke rekla je u četvrtak da će bojkotirati govor predsjednika Gaucka, pastora koji je u doba komunističke istočne Njemačke bio otvoreni antikomunist.

Die Linke, koja se protivi članstvu Njemačke u NATO-u, najavila je da će njena čelnica Katja Kipping i lokalni čelnici bojkotirati komemoraciju.

Dresden je jedan od najvažnijih gradova bivše komunističke Demokratske Republike Njemačke.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada