RSF: Ugrožena sloboda medija u svijetu

Novinari
IPI navodi da su ove godine povećane policijske akcije i hapšenja novinara (EPA)

Reporteri bez granica su u tradicionalnom izvještaju naveli da je u dvije trećine zemalja došlo do nazadovanja u poštivanju slobode medija, dok je od zemalja regije Hrvatska ostvarila umjereni napredak na tom polju, a Srbija je nazadovala kad su slobode medija u pitanju.

Svake godine Reporteri bez granica ispituju stanje slobode medija u 180 zemalja svijeta i rade svjetsku rang listu medijskih sloboda.

Hrvatska je za 2014. godinu zauzela 58. mjesto, što je napredak za sedam mjesta u odnosu na 2013. godinu. Hrvatskoj je ovo na ljestvici RSF-a najbolji plasman od 2008. godine, prenosi Hina.

Hrvatska je dobila ocjenu 26.12 (nula je najbolja, sto najgora) i pripada u grupu zemalja od 25 do 35 bodova s “vidljivim problemima” u poštivanju medijskih sloboda.

Od zemlja iz regije, sloboda medija se najviše poštuje u Sloveniji, koja se nalazi na 35. mjestu sa indeksom 20,38. Slovenija je, prema izvještaju Reportera bez granice, napredovala za jedno mjesto u odnosu na prethodne dvije godine.

Osim Slovenije, i Bosna i Hercegovina je napravila pomak od jednog mjesta u odnosu na prethodne pozicije, pa se sada nalazi na 66. mjestu sa indeksom 27,51.

Srbija je prema izvještaju RSF-a nazadovala za 13 mjesta, pa se sada nalazi na 67. mjestu sa indeksom 27,66.

Crna Gora je ostala na 114. mjestu sa indeksom 34,63, dok je Makedonija ostvarila određeni napredak i sada je na 117. mjestu sa indeksom 36,26. Godinu dana ranije, prema izvještaju Reportera bez granice, Makedonija je bila na 123. mjestu.

Kriteriji slobode

RSF stanje medijskih sloboda mjeri po sedam kriterija: pluralizmu u medijima, njihovoj nezavisnosti od političkih i poslovnih institucija, samocenzuri, zakonskom okviru medijskih djelovanja, transparentnosti, kvaliteti medijske infrastrukture i razini zlostavljanja novinara.

Na vrhu ljestvice RSF-a su Finska (prva petu godinu za redom), Danska, Norveška, Švedska i Holandija.

Najbolja sjevernoamerička zemlja je Kanada na visokom osmom mjestu, Južnoamerikance po slobodi medija predvodi Urugvaj koji je 23.,

Tajvan je najbolji u Aziji na 51. mjestu, a u Africi Namibija koja je 17.

Sjedinjene Američke Države su na 49., a Rusija na 152. mjestu.

Pet najlošijih zemalja su Kina, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

RSF navodi da sloboda medija u svijetu pada zbog toga što grupe poput Islamska država Irak i Levant ili Boko Harama kontroliraju protok informacija zabranjujući novinarima pristup ili, još gore, otimaju ih ili ubijaju.

Nekim se zemljama zamjera vjerska cenzura, Sjedinjenim Američkim Državama hapšenje novinara koji su pratili proteste nakon smrti Michaela Browna u Fergusonu, a Evropskoj uniji neuspjeh u tome da medije drže podalje od utjecaja moćnih političara.

Izvor: Agencije