Moskva traži povlačenje hrvatskih dobrovoljaca iz Ukrajine

Rusko ministarstvo tvrdi da je nekoliko hrvatskih državljana pristupilo jedinici  Azov (Reuters)
Rusko ministarstvo tvrdi da je nekoliko hrvatskih državljana pristupilo jedinici Azov (Reuters)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da u sukobu u Ukrajini učestvuju hrvatski dobrovoljci na strani ukrajinske vojske te pozvalo Zagreb da to spriječi, javlja Hina.

“Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih i evropskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutnom sukobu u Ukrajini učestvuju hrvatski dobrovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog učešća hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture”, navodi se u saopćenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

“Pozivamo Zagreb i druge Vlade čije su državljane regrutirale ukrajinske oružane snage, da spriječe tu izopačenu praksu”, ističe se u saopćenju  Ministarstva vanjskih poslova Rusije, uz napomenu da je to naročito važno u ovom presudnom i teškom razdoblju provedbe mirovnog sporazuma iz Minska u cilju normalizacije stanja na jugoistoku Ukrajine.

‘Nedopustivo prisustvo stranih plaćenika’

Hrvatski premijer Zoran Milanović je, govoreći o odlasku hrvatskih državljana u rat u Ukrajini, rekao da je to “uobičajena pojava” te kako je važno “da to nije povezano s terorizmom”.

“Kad bi se povezalo s terorizmom, ne samo u Ukrajini nego i na Bliskom istoku, onda bi se našlo načina da se na to djeluje”, rekao je.

U saopćenju ruskog MVP-a se tvrdi da je, po dostupnim informacijama, nekoliko hrvatskih državljana pristupilo “groznoj” jedinici  “Azov”, koju su oformile snage krajnje desnice.

Ministarstvo kaže da je izjava u vezi sudjelovanja evropskih građana u “krivičnim operacijama ukrajinske vojske” objavljena istovremeno sa “neosnovanim optužbama o prisustvu ruskih vojnika na ukrajinskoj teritoriji”.

“Stoga želimo još jednom naglasiti da je nedopustivo prisustvo stranih plaćenika, uključujući i hrvatskih, u sukobu u Ukrajini i da se on time samo raspiruje”, navodi se te se hrvatske vlasti pozivaju da obrate pažnju na mjere koje je u četvrtak u Minsku dogovorila Kontaktna grupa s ciljem provedbe sporazuma iz Minska, posebno u vezi “povlačenja svih stranih oružanih jedinica, vojne opreme i plaćenika s ukrajinske teritorije, pod nadzorom OSCE-a” te “razoružavanja svih nezakonitih grupa”.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO