Moskva traži povlačenje hrvatskih dobrovoljaca iz Ukrajine

Rusko ministarstvo tvrdi da je nekoliko hrvatskih državljana pristupilo jedinici Azov (Reuters)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da u sukobu u Ukrajini učestvuju hrvatski dobrovoljci na strani ukrajinske vojske te pozvalo Zagreb da to spriječi, javlja Hina.

“Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih i evropskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutnom sukobu u Ukrajini učestvuju hrvatski dobrovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog učešća hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture”, navodi se u saopćenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

“Pozivamo Zagreb i druge Vlade čije su državljane regrutirale ukrajinske oružane snage, da spriječe tu izopačenu praksu”, ističe se u saopćenju  Ministarstva vanjskih poslova Rusije, uz napomenu da je to naročito važno u ovom presudnom i teškom razdoblju provedbe mirovnog sporazuma iz Minska u cilju normalizacije stanja na jugoistoku Ukrajine.

‘Nedopustivo prisustvo stranih plaćenika’

Hrvatski premijer Zoran Milanović je, govoreći o odlasku hrvatskih državljana u rat u Ukrajini, rekao da je to “uobičajena pojava” te kako je važno “da to nije povezano s terorizmom”.

“Kad bi se povezalo s terorizmom, ne samo u Ukrajini nego i na Bliskom istoku, onda bi se našlo načina da se na to djeluje”, rekao je.

U saopćenju ruskog MVP-a se tvrdi da je, po dostupnim informacijama, nekoliko hrvatskih državljana pristupilo “groznoj” jedinici  “Azov”, koju su oformile snage krajnje desnice.

Ministarstvo kaže da je izjava u vezi sudjelovanja evropskih građana u “krivičnim operacijama ukrajinske vojske” objavljena istovremeno sa “neosnovanim optužbama o prisustvu ruskih vojnika na ukrajinskoj teritoriji”.

“Stoga želimo još jednom naglasiti da je nedopustivo prisustvo stranih plaćenika, uključujući i hrvatskih, u sukobu u Ukrajini i da se on time samo raspiruje”, navodi se te se hrvatske vlasti pozivaju da obrate pažnju na mjere koje je u četvrtak u Minsku dogovorila Kontaktna grupa s ciljem provedbe sporazuma iz Minska, posebno u vezi “povlačenja svih stranih oružanih jedinica, vojne opreme i plaćenika s ukrajinske teritorije, pod nadzorom OSCE-a” te “razoružavanja svih nezakonitih grupa”.

Izvor: Agencije