Ansar al-Sharia: Zauzeli smo vojnu bazu

Pobunjenička grupa Ansar al-Sharia, bliska al-Kaidi, objavila je u četvrtak na Twitteru kako su njeni borci zauzeli vojnu bazu na jugu Jemena i zarobili vojnike koji su ondje bili, prenose agencije.

Jemen se našao na rubu građanskog rata nakon što su Husi, šiitska milicija iz sjevernog dijela države koju podržava Iran, nasilno preuzeli vlast u glavnom gradu i zbacile državnu vladu.

Vojska i vlasti nisu komentirale vijest o zauzimanju baze. Građani i mjesni internetski portali javili su da se u bazi u južnoj pokrajini Shabwa, u kojoj je smješteno između 1.200 i 2.000 vojnika, u posljednjih nekoliko sati vode teške borbe.

Zbog sve veće nesigurnosti nakon što su Husi preuzeli vlast, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su ove sedmice zatvorile svoje ambasade u prijestolnici Sanaai, što Jemen gura u još veću međunarodnu izolaciju.

Rat bespilotnim letjelicama

U međuvremenu Husi i dalje šire svoj utjecaj na jugu Jemena, sukobljavajući se s drugim plemenima.

U tim područjima istovremeno Sjedinjene Američke Države vode rat bespilotnim letjelicama protiv al-Kaide na Arapskom poluotoku, agresivnog ogranka globalne mreže.

Ansar al-Sharia je objavila na Twitteru da je napad ne vojnu bazu blizu mjesta Beyhana započeo samoubilačkim napadom autobombom u svitanje na ulaz u kompleks, nakon čega su pripadnici grupe uspjeli preuzeti nadzor nad tri osmatračnice i jednim tenkom.

„Oko osam sati ujutro mudžahedini su zarobili većinu vojnika koji su bili unutra“, objavila je grupa.

Jemenska pokrajina Shabwa uporište je al-aede i milicija bliskih njoj. Ansar al-Sharia je prošlih godina iskoristila politički kaos i nemire u Jemenu kako bi zauzela čitava naselja, nakon čega ju je vojska potisnula.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka misija počela je sa uklanjanjem dokumenata i oružja, dok osoblje napušta jemensku prijestolnicu.

Published On 10 Feb 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO