‘Kapetanu kukavici’ Francescu Schettinu 16 godina zatvora

Francesco Schettino je u završnoj izjavi pred sudom ustvrdio da je postao 'žrtveni jarac' (Reuters)

Italijanski sud saopćio je u srijedu navečer da je Francesca Schettina, bivšeg kapetana kruzera Costa Concordia, u čijem su brodolomu prije tri godine poginule 32 osobe, osudio na zatvorsku kaznu od 16 godina, prenose agencije.

Bivši kapetan tog broda proglašen je krivim za ubistvo i potonuće broda na sudu u Grossetu, u Toskani, gdje mu je suđenje počelo u julu 2013. godine.

Sud odbio zahtjev da se kapetan uhapsi

Sud u Grossetu odbio je zahtjev tužiteljstva da se kapetan Francesco Schettino odmah uhiti, nakon što je osuđen na 16 godina zatvora zato što je skrivio havariju kruzera Coste Concordije.

U Italiji se zatvorska kazna počinje služiti tek nakon što se iskoriste sva prava na žalbu. No, tužiteljstvo je zatražilo trenutačno zatvaranje Schettina, uz obrazloženje da postoji opasnost od njegova bijega, ali je sud to odbio.

Schettino je u srijedu, u završnoj izjavi pred sudom u očekivanju presude zbog havarije broda, ustvrdio da je postao “žrtveni jarac” u nesreći u kojoj je u januaru 2012. godine poginulo 32 ljudi.

Haotična evakuacija

U završnoj izjavi Schettino je rekao da je izložen medijskom linču, tokom kojeg je njegova uloga pogrešno prikazana i “sva odgovornost za taj incident svaljena na mene, bez obzira na istinu”.

Istražitelji su žestoko kritizirali njegovo ponašanje u nesreći, optuživši ga da se brodom dugačkim 290 metara previše približio obali i pritom udario u otočić Giglio, pri čemu je probijen trup broda i haotično organizirao evakuaciju.

Optužen je za višestruko ubistvo, izazivanje brodoloma, odgađanje evakuacije i gubljenje nadzora nad operacijom, tokom koje je napustio brod prije nego što je spašeno svih 4.200 putnika i članova posade.

Mediji su ga nazvali “kapetan kukavica”, jer je napustio brod prije nego što je evakuiran, a on se branio da je s obale pomagao u evakuaciji.

Državno tužilaštvo zatražilo je zatvorsku kaznu od 26 godina za Schettina, koji je priznao da je, kao kapetan, bio odgovoran za brod, ali je odbacio odgovornost za poginule tokom evakuacije.

Nagodbe s petericom optuženih

On je jedini optuženi za nesreću, nakon što je vlasnik broda, Costa Cruises, kompanija kći Carnival Corp., platio milion eura kazne, a državno tužilaštvo prihvatilo nagodbu s petericom odgovornih.

Schettinova ponuda za nagodbu je odbačena.

Boreći se s osjećajima, Schettino je odbacio tvrdnju državnog tužilaštva da nije pokazao odgovornost ili osjećaj za žrtve, rekavši kako se “tuga ne treba pokazivati u cilju skupljanja poena”.

Havarija Costa Concordije jedna je od najvećih brodskih nesreća posljednjih godina.

Izvor: Agencije