Erdogan: Gulen je veća prijetnja od PKK-a

Gulen od 1999. godine živi u samonametnutom egzilu u Pennsylvaniji (EPA)

Pokret imama Fethullaha Gulena predstavlja puno veću prijetnju za sigurnost Turske od članova Radničke partije Kurdistana, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Danas na međunarodnom planu čak ni teroristička organizacija PKK nije u tolikoj mjeri naštetila Turskoj kao Gulenova ‘paralelna struktura'”, rekao je Erdogan novinarima, koji ga prate u službenoj posjeti Kolumbiji.

Svom bivšem savezniku Gulenu turski predsjednik predbacuje da je stvorio mrežu “prljavih odnosa” s međunarodnom zajednicom, čiji je jedini cilj oklevetati konzervativnu tursku Vladu.

Transnacionalni pokret imama Gulena, koji od 1999. živi u Sjedinjenim Američkim Državama, čini niz škola, nevladinih organizacija, medijskih kuća i kompanija, podsjeća agencija Hina.

Pokret je podržavao i branio Erdoganov režim od vojske i laičke elite u zemlji, međutim, Erdogan mu je objavio rat prošle godine, nakon izbijanja korupcijskog skandala.

‘Paralelna država’

Gulen od 1999. godine živi u samonametnutom egzilu u Pennsylvaniji, pošto je pobjegao iz Turske zbog optužbi da je želio zbaciti tursku sekularnu Vladu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u utorak da Gulenova opoziciona stranka “dobija instrukcije od istog upravljača kako bi Tursku doveli do haosa”, javlja Anadolija.

“Iza ovoga je jedna ruka, koja daje iste upute predsjedavajućem opozicijske stranke Kemalu Kilicdarogluu i šefu ‘paralelne države’ koji se nalazi u Pennsylvaniji”, rekao je on u Ankari.

Premijer je kazao da opozicija i Gulen imaju za cilj državu dovesti u stanje previranja.

Njegovo obraćanje uslijedilo je kao odgovor na Gulenov članak koji je 3. februara objavljen u listu The New York Times i prošlosedmični govor lidera turske opozicije, u kojem je iskazao protivljenje novom zakonu o reformi državne sigurnosti, koji inkriminira učešće u protestima s pokrivenim licima i kažnjava posjedovanje “Molotovljevih koktela” sa pet godina zatvorske kazne.

U govoru koji je održao pred poslanicima u turskom Parlamentu, Kilicdaroglu je pozvao tursku omladinu da izađe na ulice i obećao da će on biti na čelu protesta.

Očekuje se da će prijedlog zakona, koji je prvo proslijeđen parlamentarnoj komisiji u novembru 2014. godine, nakon protesta u oktobru, u kojima su život izgubile desetine građana, biti definiran u sljedećih nekoliko dana, predat Parlamentu na odobrenje i stupiti na snagu prije početka ljeta.

Davutoglu je istakao da je haos jedino sredstvo opozicije da dođe na vlast, jer “nemaju nade da će pobijediti na općim izborima 7. juna”.

‘Provokator, a ne političar’

“Sada, kada govorite da ste lider ddemokratske stranke, bolje vam je da ljude pozovete da glasaju umjesto što ih pozivate da se bune”, kazao je premijer, dodavši da Kilicdaroglu više neće biti političar, već će postati “provokator ako s ‘Molotovljevim koktelom’ u ruci povede ljude na ulične proteste”.

O Gulenovom članku koji je objavio NYT Davutoglu je kazao da Gulen signalizira lobijima u SAD-u, “krivo optužujući tursku Vladu za ugnjetavanje manjina i nemuslimana”.

“U članku se tvrdi da se u Turskoj krše prava manjina kako se približava obilježavanje godišnjice 24. aprila”, rekao je premijer, referirajući se na događaje iz 1915. godine za koje Armeni tvrde da su bili žrtve istrebljenja, dok turske vlasti traže da se svi ti događaji prepuste historičarima, navodeći kako ne postoji nijedna pravosnažna presuda u vezi s događajem.

Na dan prošlogodišnjeg obilježavanja godišnjice predsjednik Erdogan, koji je tada bio premijer, izrazio je sućut zbog Armena koji su umrli 1915. godine.

Ta njegova gesta smatra se početkom normalizacije odnosa između Turske i Armenije.

Izvor: Agencije