Osude pogubljenja japanskog taoca

Japanska vlada saopštila je danas da je snimak pogubljenja taoca, japanskog državljana Kenija Gotoa, koji je emitovala Islamska država Irak i Levant  vrlo vjerovatno autentičan, a svjetski lideri su snažno osudili ubistvo.

“Nakon iscrpne analize, smatramo da je video snimak vrlo vjerovatno autentičan”, izjavio je glasnogovornik vlade u Tokiju Yoshihide Suga, a prenijela je agencija AFP.

Islamska država Irak i Levant potvrdila je u subotu da je pogubila japanskog taoca otetog u Siriji, što je Japan nazvao odvratnim činom, a oštre su osude uputili Washington, Pariz i London.

Japan se zakleo u nedjelju da neće popustiti terorizmu, nakon emitiranja snimke pripisane ISIL-a u kojoj se objavljuje da je drugom japanskom državljanu odsječena glava.

“Najodlučnije osuđujemo taj čin”, izjavio je glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga.

Autentičnost videosnimka

Visoko vjerojatnom ocijenio je autentičnost videosnimka u kojoj se govori o pogubljenju muškarca identificiranog kao novinara Kenjia Gota, otetog u Siriji.

“Mislimo da je vjerojatnoća vrlo visoka”, kazao je Suga, temeljeći to stajalište na analizi stručnjaka.

Potvrdio je da je osoba ubijena na snimci sasvim sigurno Kenji Goto.

ISIL je već prije sedmicu dana objavio da je usmrtio prvog japanskog taoca Harunu Yukawu, zatočenog u augustu u Siriji, prije nego što je Goto krenuo u potragu za njim te i sam bio otet krajem oktobra ili početkom novembra.

“To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut”, dodao je premijer Shinzo Abe.

“Nikad nećemo oprostiti teroristima”, kazao je on.

Japan je odlučan preuzeti odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni budu privedeni pred sud.

Osuda smaknuća

Washington, Pariz i London odlučno su osudili pogubljenje japanskog novinara nazvavši taj čin odvratnim i “dostojnim prezira.

“SAD osuđuje odvratno ubojstvo japanskog građanina i novinara Kenjija Gota”, kazao je predsjednik Barack Obama u priopćenju.

“Danas smo solidarni s premijerom Shinzom Abeom i japanskim narodom u osudi tog barbarskog čina”, dodao je on.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ime svoje zemlje izrazio je solidarnost s Japanom, osuđujući okrutno ubistvo.

“Predsjednik Republike osuđuje s najvećom odlučnošću okrutno ubistvo japanskog državljanina Kenjija Gota”, piše u saopćenju Elizejske palate.

Velika Britanija taj je čin nazvala užasavajućim.

ISIL predstavlja zlo

“Odlučno osuđujem ono što se čini kao užasavajuće i prezira vrijedno ubistvo Kenjija Gota”, napisao je David Cameron u saopćenju.

“To je još jedan podsjetnik da ISIL predstavlja  zlo koje ne mari za ljudski život”, dodao je on.

I Jordan je snažno osudio ubistvo Gota, dodajući da je ISIl odbacila sve napore u cilju njegovog oslobođenja.

“Jordanska vlada snažno osuđuje pogubljenje drugog japanskog taoca, koga su ubili pripadnici iSIL-a”, rekao je glasnogovornik jordanske vlade državnim medijim.

Na videosnimku medijskog krila ISIL-a, El-Furkan, koji je objavljen sinoć, vidi se talac u narandžastoj odjeći kako kleči, a pored njega stoji muškarac, maskiranog lica u crnoj odjeći s nožem u ruci.

Video se završava prikazivanjem tijela s glavom, što je u suprotnosti sa dosadašnjom praksom, jer pripadnici ISIL-a obezglavljuju svoje žrtve.

Američka internet stranica specijalizovan za praćenje ekstremističkih web stranica navodi da egzekutor govori engleski s britanskim akcentom i da je vjerovatno isti koji se pojavljivao u ranijim snimcima pogubljenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Pripadnici grupe ISIL objavili su videosnimak, u kojem tvrde da je jedan od dvojice japanskih talaca, navodno, ubijen.Haruna Yukawa otet je prošle godine u Siriji. Za njegov, kao i život Kenjija Gota, otmičari su zatražili otkupniu u iznosu 200 miliona dolara.  U zamjenu za drugog japanskog državljanina sada, navodno, više ne traže novac, već puštanje […]

Published On 24 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO