Grčka prodaje auta i vraća otpuštene radnike

Premijer Alexis Tsipras ima jedan automobil sa solunskim registarskim tablicama (EPA)

Nova grčka Vlada sa ljevičarskom partijom Syriza na čelu najavila je prodaju “skupih i nepotrebnih“ vozila ministarstava i vraćanje na posao 3.500 ranije otpuštenih  uposlenika javnog sektora, javlja Anadolija.

Grčki ministar javnih reformi Yorgos Katrugalos izjavio je da novim grčkim ministrima nisu potrebna skupa državna vozila i da će ona biti prodata.

Katrugalos je kazao da premijer Alexis Tsipras ima jedan automobil sa solunskim registarskim tablicama, a da će ministri koristiti motocikle ili taksi prijevoz za svoje potrebe.

Za sebe ja kazao da posjeduje vozilo iz stare kolekcije, na koji je ponosan i uprkos činjenici da je nerijetko u kvaru.

Revizija radnih mjesta

Vozila grčkih ministarstava će prodavati Ministarstvo javnih reformi, a među tim vozilima je i oklopni automobil bivšeg dopremijera i šefa grčke diplomatije Evangelosa Venizelosa, koji vrijedi 750.000 eura.

Ministar Katrugalos je kazao da će nova Vlada u skladu sa predizbornim obećanjima na posao vratiti 3.500 uposlenika javnog sektora koji su otpušteni u okviru mjera štednje donedavne Vlade.

On je za list To Vima kazao da će nova Vlada nastaviti reviziju radnih mjesta, ali ne s ciljm otpuštanja ljudi i smanjenja radnih mjesta, već isključivo radi poboljšanja efikasnosti rada državnog aparata.

Novi grčki ministar finansija Yannis Varufakis je ranije izjavio da će prvog dana po dolasku u kabinet na posao vratiti spremačice koje je prethodni ministar otpustio. Dodao je da će s druge strane, otpustiti veliki broj ekonomskih savjetnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi grčki premijer pokušava smiriti tenzije s međunarodnim kreditorima, rekavši da njegova ljevičarska Vlada ne traži konflikt.

Published On 31 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO