UNHCR traži od Jordana da primi 12.000 izbjeglica

Jordan je 2013. godine pojačao granične kontrole, a posljednjih mjeseci dopušta ulazak malim grupama izbjeglica (AP)
Jordan je 2013. godine pojačao granične kontrole, a posljednjih mjeseci dopušta ulazak malim grupama izbjeglica (AP)

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice poručio je vlastima Jordana da prime 12.000 izbjeglica blokiranih u pustinji kod jordanske granice.

Broj sirijskih izbjeglica koje su se našle u pustinji utrostručio se od prošlog mjeseca i sada ih ima gotovo 12.000, naveo je UNHCR u saopćenju, upozorivši da će im životi, ako ih Jordan ne primi, biti ugroženi s obzirom na predstojeće zimske mjesece.

U Jordanu se trenutno nalazi približno 630.000 izbjeglica, a ta zemlja je od izbijanja konflikta u Siriji 2011. godine primila 1,4 miliona izbjeglica.

Ta zemlja je 2013. godine pojačala granične kontrole, a posljednjih mjeseci dnevno dopušta ulazak malim grupama izbjeglica, navodi AP.

Javni apel

UNHCR je uputio neuobičajen javni apel Jordanu da promijeni politiku, istovremeno mu odajući priznanje za veliki doprinos u prihvatu izbjeglica.

Najmanje šestero djece poginulo je u utorak u potonuću gumenog čamca kojim je grupa afganistanskih izbjeglica plovila Egejskim morem iz turskog mjesta Cesme kod Izmira ka grčkom otoku Lesbos.

Ronilački tim iz vode je izvukao beživotna tijela šestero djece, među kojima je i jedna beba.

Turska je pojačala napore kako bi zaustavila izbjeglice koje se preko Egejskog mora pokušavaju dokopati Grčke.

Prošle sedmice vlasti su pronašle blizu 3.000 izbjeglica kod grada Ayvacika, sjeverno od Cesmea, za koje se vjeruje da su čekali svoj red na putovanje ka Lesbosu.

Izvor: Agencije


Povezane

U izbjegličkom kampu “Džungla” kod luke Calais u Francuskoj hiljade ljudi žive u uvjetima koji su daleko od normalnih. Zimu u ovom improviziranom naselju provode i djeca koja s obiteljima sedmicama i mjesecima čekaju nastavak puta ka Velikoj Britaniji. Nekada samo prolazna stanica, ovo mjesto je mnogim izbjeglicama postalo i konačna granica na njihovom dugom […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO