U SAD-u pokrenuta tužba protiv Gulena

Turska je ranije od SAD-a tražila izručenje Gulena (EPA)
Turska je ranije od SAD-a tražila izručenje Gulena (EPA)

Rukovodilac međunarodne advokatske firme Amsterdam & Partners Robert Amsterdam izjavio je danas kako je pokret Fethullaha Gulena upleten u krijumčarenje ljudi.

Prema njegovim riječima, taj pokret je u škole širom Sjedinjenih Američkih Država dovodio nastavnike koji nisu zadovoljavali potrebne kriterije, a na taj način su dolazili do američkih viza.

Vođa organizacije FETO, poznatije kao Hizmet, tako je, kako navodi Amsterdam, upleten u krijumčarenje ljudi, javlja Anadolija.

Spomenuta advokatska kuća zatražila je pred sudom u Pennsylvaniji da Gulen bude procesuiran prema optužnici koja ima šest tačaka.

Amsterdam je potvrdio da su međunarodne advokatske firme Amsterdam & Partners i Fox Rothschild u Pennsylvaniji pokrenule tužbu protiv Fethullaha Gulena pod optužbama za različita kršenja ljudskih prava.

Čelnik advokatske firme Amsterdam & Partners i advokat firme Fox Rothschild Patrick Egan tim povodom novinarima su iznijeli detalje u vezi s istragom protiv “paralelne strukture” na čelu s Gulenom.

Prijetnja po nacionalnu sigurnost

Egan je potvrdio da su protiv Gulena podnijeli tužbu regionalnom sudu u Pennsylvaniji, kao i protiv članova “paralelne strukture”.

Amsterdam je kazao kako “paralelne strukture” svojim aktivnostima u svijetu predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost u mnogim zemljama.

Podsjećamo, Republika Turska izdala je crvenu potjernicu za vođom organizacije FETO Fethullahom Gulenom, a od SAD-a je zatraženo njegovo izručenje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO