SAD: ISIL je meta samo 30 posto ruskih udara

Rusija je 30. septembra pokrenula zračne udare u Siriji kao podršku predsjedniku Basharu al-Assadu (AP)

Samo 30 posto ruskih zračnih udara u Siriji usmjereno je na mete oružane grupe Islamska država Irak i Levant, dok su svi ostali usmjereni protiv opozicijskih snaga, izjavio je Brett McGurk, specijalni izaslanik američkog predsjednika za međunarodnu koaliciju protiv ISIL-a.

“Ruski zračni udari u Siriji nisu prvenstveno usmjereni protiv ISIL-a”, rekao je McGurk na konferenciji za novinare u Bagdadu, prenio je AFP.

“Ako proučite brojke, možda je blizu 30 posto zračnih udara zaista usmjereno na položaje ISIL-a, a ostatak na položaje opozicijskih grupa”, koje nisu povezane s ISIL-om, dodao je.

Koalicija 60 zemalja

Rusija je 30. septembra pokrenula zračne udare u Siriji kao podršku predsjedniku Basharu al-Assadu, čija je vlast u građanskom ratu s opozicionim snagama, podsjeća francuska agencija.

SAD predvodi koaliciju od blizu 60 zemalja koje učestvuju u zračnim udarima na Siriju i Irak, u nastojanju da unište ISIL.

Rusija i Iran glavni su saveznici Assada, dok SAD, zaljevske zemlje i Turska kažu da on mora otići s vlasti kako bi zemljom ponovo zavladao mir.

U sukobu koji je izbio u martu 2011. godine do sada je poginulo više od 250.000 ljudi, dok su milioni raseljeni.

Izvor: Agencije