Pentagon: Trumpovi komentari ugrožavaju sigurnost SAD-a

Donald Trump je pozvao na 'potpunu i kompletnu' zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Američke Države (EPA)
Donald Trump je pozvao na 'potpunu i kompletnu' zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Američke Države (EPA)

Antimuslimanska retorika pretendenta za kandidaturu Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2016. godine u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trumpa, ugrožava američku nacionalnu sigurnost i koristi grupi Islamska država Irak i Levant, upozorio je Pentagon, dan nakon što je Trump pozvao na zabranu ulaska muslimana u tu državu.

On je pozvao na “potpunu i kompletnu” zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Američke Države nakon nedavnog napada u Kaliforniji, u kojem je ubijeno 14 ljudi.

Pritom je kazao da ispitivanja pokazuju mržnju muslimana prema Amerikancima, što naciju može dovesti u opasnost.

Zabrana ulaska u SAD, prema njegovom mišljenju, trebala bi ostati na snazi dok “predstavnici zemlje ne utvrde o čemu je riječ”.

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane Peter Cook je, međutim, upozorio da takvi komentari idu naruku ISIL-u.

Uvredljive i otrovne opaske

Dodao je da bi zatvaranje granice za ulazak muslimana naštetilo američkim naporima da se izbori s ideologijom te grupe.

Bijela kuća pozvala je Republikance da odbace kandidaturu Trumpa poslije sporne izjave.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest ocijenio je kako kampanja tog pretendenta za kandidaturu iz Republikanske stranke liči na “smetljište historije”, kao i da su njegove opaske uvredljive i otrovne.

I ranije je Trump pozivao na nadzor džamija u SAD-u, kao i na stvaranje baze podataka o svim muslimanima koji žive u Americi.

Prošle sedmice je bračni par Syed Farook i Tashfeen Malik otvorio vatru i ubio 14 ljudi u medicinskom centru u San Bernardinu.

Prema službenim podacima Savezne službe za popis stanovništva, u Sjedinjenim Američkim Državama živi gotovo 7,5 miliona muslimana, što je 0,9 posto ukupnog tamošnjeg stanovništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Donald Trump, republikanski kandidat za američkog predsjednika, pozvao je da se muslimanima zabrani ulazak u SAD.Brojni republikanci su osudili tu incijativu, dok u isto vrijeme predsjednik Barack Obama šalje svoje najbliže saradnike u posjet vođama muslimanskih zajednica kako bi ih uvjerili da borba protiv terorizma nije borba protiv islama.Ivica Puljić iz Washingtona ima više informacija […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO