Irak od NATO-a traži pritisak na Tursku

Irak je zatražio od NATO-a da izvrši pritisak na Tursku kako bi odmah povukla snage iz sjevernog Iraka.

Takav zahtjev Bagdada dolazi nakon što je Ankara rekla da neće angažirati više vojnika, ali je odbila povući one koje su već tamo.

Dolazak teško naoružanog turskog kontingenta u blizinu prve linije kod Mosula dio je misije da se obuče i opreme iračke snage u borbi protiv Islamske države Irak i Levant, stav je Turske.

Međutim, iračka vlada tvrdi da nikada nije pozvala te snage.

„NATO mora iskoristiti autoritet da pozove Tursku da se odmah povuče s iračke teritorije“, naveo je irački premijer Haider al-Abadi u izjavi koju je objavio u utorak, nakon što je istekao rok od 48 sati za povlačenje.

Telefonski je razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, navodi se u saopćenju, rekavši mu da se krši irački suverenitet.

Rusija, već ljuta zbog obaranja ruskog aviona, rekla je kako smatra da je prisustvo turskih snaga u Iraku nezakonito.

Spor riješiti razgovorima

Međutim, irački ambasador u UN-u imao je nešto blaži ton, rekavši da se spor treba riješiti razgovorima dvije susjedne države.

„To rješavamo bilateralno, između Bagdada i Ankare“, kazao je Mohamed Ali Alhakim nakon što je Rusija, tokom zatvorenog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, postavila pitanje turskog angažmana.

„Nismo još doveli to pitanje do Vijeća sigurnosti ili UN-a. Smatramo da bilateralna rasprava koja se sada dešava između Bagdada i Ankare pomaže i da ide veoma dobro“, rekao je.

Dodao je da Rusija nije konsultirala Irak kada je otvorila to pitanje.

Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN-u, rekao je da razočaran da 15-člano Vijeće sigurnosti nije izdalo izjavu kojom potvrđuje principe teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta.

„Vjerujemo da je Turska postupila nemarno i neobjašnjivo, čineći dodatni angažman na teritoriji Iraka bez pristanka vlade te zemlje“, dodao je.

Barzani ide u Ankaru na sastanak

U međuvremenu se očekuje da predsjednik regionalne vlade Kurdistana Masoud Barzani održi razgovore s turskim zvaničnicima, uključujući turskog premijera Ahmeta Davutoglua, u Ankari u srijedu.

Ranije je Davutoglu rekao da želi posjetiti Bagdad što je prije moguće kako bi smirio tenzije.

„Treninzi u tom kampu počeli su uz saznanje iračkog ministarstva odbrane i policije“, rekao je Davutoglu na sastanku zamjenika iz njegove stranke.

„Oni koji imaju drugačije interpretacije turskog vojnog prisustva u Mosulu uključeni su u namjerne provokacije.“

Pentagon je pozvao obje zemlje da riješe te probleme diplomatski i rekao da turski angažman nije dio koalicije koju predvodi SAD u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Irak je pozvao Ankaru da u roku 48 sati povuče vojne snage sa sjevera zemlje, za koje tvrdi da su ušle nelegalno, ili će se suočiti sa “svim raspoloživim opcijama”, uključujući i obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO