Deseci žrtava talačke krize u Kandaharu

Afganistanski zvaničnici navode kako je opsada aerodroma u Kandaharu na jugu države, koju su izveli talibanski borci, okončana. Ministarstvo odbrane te zemlje navodi kako je 37 osoba poginulo, a 35 ranjeno u borbama koje su počele u utorak navečer, nekoliko sati prije velike konferencije o sigurnosti koja je počela u Pakistanu.

Talibani, koji su preuzeli odgovornost za napade, upali su u stambeni kompleks i vojne baze na aerodromu koje koriste afganistanske, američke i snage NATO-a. Zvaničnici su za Al Jazeeru kazali kako su napadači koristili automatske puške AK-47 „Kalašnjikov“ i da su nosili vojne uniforme.

Dodaju kako su svi talibanski borci ubijeni i da su do srijede poslijepodne, po lokalnom vremenu, afganistanske jedinice preuzele kontrolu nad tim područjem.

Afganistanske specijalne jedinice koje su bile razmještene na mjestu događaja morale su postepeno napredovati da preuzmu kontrolu nad tim kompleksom jer bi brzi napredak mogao izazvati civilne žrtve zbog talačke krize, navode vojni zvaničnici.

Konferencija o sigurnosti

Čovjek, koji je bio blokiran u jednoj zgradi nedaleko od aerodroma, za Al Jazeeru je kazao kako je stanovnicima rečeno da ostanu u zatvorenom i da se drže zaklona kako ih afganistanske ili međunarodne snage ne bi zamijenile s talibanskim borcima.

Al Jazeerin novinar Qais Azimy iz Kabula javlja kako će se pokrenuti pitanje kako su talibanski borci dobili pristup jednom od najbolje čuvanih vojnih kompleksa u državi.

Taj incident drugi je veći talibanski napad u Kandaharu u protekla 24 sata.
 
U ponedjeljak navečer su upali u policijsku stanicu u tom gradu. Tokom duge borbe poginula su tri policajca i dva napadača.

Opsada u Kandaharu okončala se nekoliko sati nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani stigao u Islamabad na regionalnu konferenciju Srce Azije, čiji je cilj obnavljanje pregovora s talibanima.

„Ponovo ističem posvećenost trajnom i pravednom miru s ciljem da se pokreti koji su se okrenuli oružju pretvore u političke partije i legitimno učestvuju u političkom procesu. Nasilje nije način rješavanja nesuglasica u demokratskom društvu“, kazao je.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO