Carter: SAD je u ratu protiv ISIL-a

'Ne preporučujemo uvođenje zone zabrane letenja u Siriji', rekao je Carter (EPA)

Piše: Ivica Puljić

WASHINGTON – U Senatu je, pred Odborom za oružane snage, okončano svjedočenje o borbi protiv ISIL-a.

Svjedočili su ministar obrane Ashton Carter i general Paul Selva, zamjenik zapovjednika Združenog stožera američkih oružanih snaga.

Panel je vodio senator John McCain, koji je na početku pitao ministra Cartera slaže li se s generalom Josephom Dunfordom (zapovjednikom Združenog stožera) da ISIL nije zaustavljen.

Carter je odgovorio da se slaže (predsjednik Barack Obama je nedavno izjavio da je ISIL zaustavljen).

O zabrani letova

“Mi smo u ratu s ISIL-om, tako to naše trupe osjećaju. Protiv ISIL-a se treba boriti dok ne bude poražen”, rekao je Ashton Carter.

Na pitanje o uvođenju zone zabrane letenja u Siriji, Carter je rekao da je to potez kojeg Pentagon ne preporučuje jer su beneficije manje od cijene koja bi se platila za takvu operaciju.

General Paul J. Selva je pojasnio da Sjedinjene Države imaju vojne kapacitete da to provedu, a da je sve ostalo stvar političke odluke.

“Pitanje je želimo li se sukobiti sa sirijskom zračnom obranom? Što s Rusijom? Ne preporučujemo uvođenje zone zabrane letenja u Siriji zbog političke situacije na terenu i zbog mogućnosti gubitaka američkih života … posljedica bi bila izravni sukob sa sirijskim i ruskim oružanim snagama”, izjavio je drugi čovjek američkih oružanih snaga.

Nakon toga je senator McCain reagirao riječima: “Vaša izjava, generale, je sramotna, jer se mi brinemo zbog sirijske i ruske reakcije!”

Na ovom je svjedočenju dosta vremena posvećeno pitanju zašto Kongres ne odobri korištenje vojne sile protiv ISIL-a, što je još prije 16 mjeseci tražio predsjednik Obama.

Republikanski senatori, koji blokiraju usvajanje te mjere, smatraju da je predsjednikov prijedlog ograničen vremenskim rokom do kraja 2016. godine, a da oni žele imati vremenski neograničenu deklaraciju o ratu protiv ISIL-a.

Najveća pomoć

Demokratski senator Tim Kaine je naglasio kako su Velika Britanija, Francuska i Rusija usvojili takvu odluku u svojim parlamentima, a da američki Kongres nije.

I ministar obrane Carter i general Selva su rekli da slanje američkih vojnika ne bi bilo pametno uz objašnjenje da ISIL to jedva čeka te da su u najboljoj poziciji da se protiv ISIL-a na terenu bore lokalne sunitske snage, a zatim sunitske snage zaljevskih zemalja koje su na početku sudjelovale u zračnim napadima, ali ih je kasnije preokupirala situacija u Jemenu.

“Najveću pomoć iz te regije daju Turska i Jordan”, rekao je senatorima ministar Carter, koji je pozvao na veću tursku pomoć, kao i veću pomoć europskih saveznika te sunitskih zemalja iz regije uz objašnjenje da ” bi volio vidjeti i više američkih specijalnih postrojbi na terenu …”.

Izvor: Al Jazeera