Borci opozicije napuštaju Homs

Borci sirijske opozicije počeli su napuštati i posljednju četvrt grada Homsa koja je godinama bila pod njihovom kontrolom. Dio je to dogovora o primirju s režimom Bashara al-Assada, postignutog prošle sedmice.

Taj grad u centralnoj Siriji opozicija je dugo nazivala glavnim gradom sirijske revolucije.

Više od dvije godine isprekidanih i teških pregovora u kojima su predstavnici UN-a učestvovali kao posrednici daje prve rezultate.

Nekoliko stotina osoba, većinom borci i njihove porodice, napuštaju Homs. Grad napušta i veliki broj ranjenih osoba i civila.

„Danas odlazi blizu 300 naoružanih osoba te dodatnih stotinu porodica. Među njima se nalazi otprilike 400 žena i djece, kao i određeni broj civila“, navodi Talal Barazi, guverner pokrajine Homs.

Evakuacija boraca i njihovih porodica prva je faza postignutog sporazuma. Oni će krenuti ka sjeveru i područjima pod kontrolom opozicije.

Zauzvrat će sirijska vlada podići opsadu četvrti i okončati vojne operacije u Homsu.

No, čini se da zaraćene strane detalje sporazuma tumače drugačije. Vlada kaže da to znači povratak posljednje gradske četvrti pod državnu kontrolu.

Također kažu da će i preostali pobunjenici napustiti kvart u roku dva mjeseca. Borci koji su odlučili ostati predat će oružje i imat će riješen pravni status.

Humanitarna kriza

Opozicija, međutim, negira da će četvrt biti vraćena pod vladinu kontrolu.

„Želim uvjeriti svijet da nisu svi napustili al-Waer u Homsu. Otišli su samo povrijeđeni i njihove porodice, kao i oni čije se porodice nalaze negdje u Siriji. Čvrsto držimo linije fronta. Najveće naoružane jedinice nisu otišle. Nema masovnog odlaska. Ovo je naš kvart i trebali bismo ga braniti“, govori jedan aktivista iz tog grada.

Aktivisti opozicije kažu da pobunjenici nisu imali izbora nego prihvatiti primirje. Vladina blokada koja traje dvije godine izazvala je humanitarnu krizu.

Humanitarna pomoć u posljednja četiri mjeseca nije ušla u četvrt u kojoj živi nekoliko desetaka hiljada ljudi. Neki opisuju dogovor kao predaju nastalu prisilnom blokadom. Sličan sporazum postignut je u drugim dijelovima Homsa prije više od godinu dana.

Tada je za 2.000 boraca koji su kontrolirali to područje dopušten siguran izlazak do oblasti pod kontrolom opozicije sjeverno od grada. Pristali su na evakuaciju tek nakon što ih je glad primorala na to.

Od tada se malo ljudi vratilo u porušeni Homs.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO