Ukinut PDV na doniranu hranu u Hrvatskoj

Trgovci u Hrvatskoj na donacije hrane dosad su morali plaćati PDV. To im je stvaralo dodatan trošak, pa se hrana pred istekom trajanja često bacala.

Godišnje i do 400 hiljada tona hrane je, umjesto u rukama siromašnih, završilo u smeću. Od danas – PDV-a na darovanu hranu više nema.

Kutije pune hrane češće će stizati u socijalnu samoposlugu koju je posjetila ekipa Al Jazeere. 

Socijalni dućan vodi Crveni križ. Upisuju se u registar Ministarstva poljoprivrede, nakon čega će biti jedni od posrednika između trgovaca i socijalno ugroženih građana.

“Veliki je broj tvrtki i OPG-a i do sada donirao, ali to nije bilo dovoljno, jer mi imamo više od 5.000 korisnika”, kaže Tina Debeljak iz Crvenog križa.

U Hrvatskoj, koja ima 4.285.000 stanovnika godišnje se baca do 400.000 tona hrane.

Po stanovniku – gotovo 94 kilograma je završavalo u smeću, umjesto na stolu siromašnih.

Porezna uprava će donacije trgovačkog lanca Konzum priznati kao manjak – ako njihova vrijednost ne prelazi dva posto prihoda godišnje. Zadovoljni su novim sistemom donacija.

“Konzum je do sada kontinuirano donirao hranu i s takvom praksom će nastaviti dalje”, rekao je Tadija Vrdoljak iz Konzuma.

Društvena odgovornost

Novi pravilnik bi trgovce trebao motivirati da budu još više društveno odgovorni.

“Proizvod s manjim nedostacima ili konzerva pred istekom roka trajanja uglavnom je završavao u smeću. Trgovci su se na takav potez odlučili jer im je to stvaralo dodatan trošak”, javila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je doniranje zasad na dobrovoljnoj bazi. Kazne za bacanje hrane nisu predvidjeli.

“Idemo izgraditi još bolji i transparentniji sustav, a onda ćemo tek u budućnosti za one koji se ne pridržavaju i bacaju hranu koja se ne bi trebala bacati eventualno o stimulacijama ili kažnjavanju odrediti”, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Jakovina.

U Francuskoj, primjerice, velikim trgovačkim lancima prijete kazne do 75 hiljada eura ili zatvor do dvije godine, ako ne doniraju hranu.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO