Ubijen kamerman Al Jazeere u Homsu

Zakaria Ibrahim radio je kao snimatelj Al Jazeere više od godinu dana i zabilježio je brojne borbe i dogovorena primirja u Homsu (Al Jazeera)
Zakaria Ibrahim radio je kao snimatelj Al Jazeere više od godinu dana i zabilježio je brojne borbe i dogovorena primirja u Homsu (Al Jazeera)

Kamerman Al Jazeere Zakaria Ibrahim preminuo je šest dana nakon što je ranjen tokom snimanja napada sirijske vojske u pokrajini Homs. 

Ibrahim je u selu Teldo izvještavao o primirju između pobunjenika i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. 

“Ekipa Al Jazeere se pripremala da izvještava o dogovorenom primirju prije nego što su snage režima napale Teldo”, rekao je reporter Al Jazeere Jalal Abu Sulaiman.

Ibrahima je pogodio geler dok je snimao bombardiranje, dodao je.

Ljekari su isti dan uklonili geler, ali je njegovo stanje ostalo kritično.

Ubijeno više od 250.000 ljudi

Ibrahim je radio kao snimatelj Al Jazeere više od godinu dana i zabilježio je brojne borbe i dogovorena primirja u Homsu.

U tom gradu održavali su se neki od najvećih protesta tokom ustanka protiv Assadove vlasti 2011. godine, a kasnije i najžešće borbe kada su opozicijske snage digle oružje protiv vladine vojske.

Assadove snage kontroliraju većinu Homsa, osim nekih dijelova na sjeveru.

Posljednjih dana nekoliko primirja bilo je dogovoreno između vladinih snaga i pobunjenika u različitim dijelovima grada.

Više od 250.000 ljudi je ubijeno od kada je počeo rat u Siriji u martu 2011. godine, među njima i nekoliko novinara Al Jazeere.

Prošlog septembra tokom izvještavanja o borbama život je izgubio Ahmad Abdel Karim Masalameh, reporter Al Jazeere u gradu Dera'i.

Tu je također ubijen Mahran al-Dairi u decembru 2014. godine, dok je izvještavao o sukobima između vladinih snaga i pobunjenika.

Mohammad Jalil al-Qasem poginuo je u septembru 2014. godine u predgrađu Idliba.

Najopasnije mjesto za novinare

Snimatelj Yasser al-Jumaili nekoliko puta je upucan u decembru 2013. godine dok je pokušavao napustiti Siriju nakon što je završio zadatak.

U januaru iste godine je Mohammed al-Hourani, dopisnik Al Jazeere u gradu Dera'i, ubijen iz snajpera.

Sirija je najopasnija zemlja na svijetu za novinare, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara.

Od početka sukoba deseci novinara su ubijeni, a mnogi su oteti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO