‘The Sun’ uputio izvinjenje zbog lažne priče

Hrvatski graničari su evidentirali Ghessenov ulazak i izlazak iz zemlje (Al Jazeera)
Hrvatski graničari su evidentirali Ghessenov ulazak i izlazak iz zemlje (Al Jazeera)

Britanski tabloid The Sun uputio je izvinjenje zbog teksta objavljenog 5. decembra o izbjegličkoj ruti preko Hrvatske, pod naslovom “Šest dana do užasa”, a koji se pokazao lažnim, ističući da su nakon tog događaja promijenili politiku angažiranja slobodnih novinara za slične teme.

Slobodni novinar Emile Pierre Ghessen u tekstu je tvrdio da mu na balkanskoj izbjegličkoj ruti preko Hrvatske niko nije pregledao pasoš, ali ga je demantiralo hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, objavivši da je novinar evidentiran u Tovarniku 23. novembra u 14:10 sati te da je tu zemlju napustio 24. novembra avionom iz Zagreba u 17:20 sati.

MUP je tom prilikom objavio i kopiju Ghessenovog pasoša.

“Izvinjavamo se zbog obmanjujuće informacije. Sada smo promijenili politiku angažiranja slobodnih novinara na sličnim pričama”, saopćio je The Sun.

List pojašnjava da je nakon objave priče bivšeg vojnika britanskih elitnih jedinica da se “prošvercao od Turske do Pariza bez pasoša” došao do saznanja da je riječ o izmišljotini te je pokrenuta istraga o okolnostima nastanka spornog članka.

Koristio pasoš 

“Suprotno onome što nam je bilo rečeno i što smo objavili, Ghessen je koristio pasoš kako bi ušao i napustio Zagreb, u Hrvatskoj. To su potvrdile hrvatske vlasti, a mi sada, također, vjerujemo da je novinar pasoš koristio i na drugim granicama u Evropi te njegova priča stoga nije pokazala da je kontrola na evropskim granicama slaba”, dodaje se u izvinjenju.

Bivši pripadnik Kraljevskih marinaca je u reportaži s takozvane balkanske rute napisao da je pomoću krijumčara ušao u Grčku iz Turske, glumeći iranskog državljanina, te da je bez kontrole proputovao sve države na ruti, uključujući Hrvatsku.

List je već ranije objavio da je riječ o novinaru koji nije dio redakcije već je slobodni novinar, specijaliziran za dokumentarne reportaže, čije su radove objavljivale nacionalne televizije, dnevni listovi i portali.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO