SAD: Iran testirao raketu srednjeg dometa

Iranu je od 2010. zabranjeno svako testiranje balističkih raketa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a (AP)

Iran je prošlog mjeseca testirao novu raketu srednjeg dometa, kršeći pritom dvije rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavila su dvojica američkih zvaničnika pod uvjetom anonimnosti.

Prema njihovim riječima, testiranje je obavljeno 21. novembra, a jedan od njih navodi da je raketa letjela u okviru iranske teritorije.

Toj zemlji je od 2010. godine rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, koja ostaje na snazi do provođenja nuklearnog sporazuma, zabranjeno svako testiranje balističkih raketa.

Između Irana i šest svjetskih sila 14. jula postignut je nuklearni sporazum kojim se Teheranu ukidaju sankcije u zamjenu za ograničenje opsega nuklearnog programa.

Testiranje u oktobru

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka već su u oktobru pozvale Odbor za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a na djelovanje zbog rakete koju je Teheran testirao uprkos zabrani.

Do sada, međutim, nisu poduzete nikakve akcije, prenose agencije.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da nijedna njihova raketa nije dizajnirana za nuklearnu sposobnost.

Nekoliko diplomata Vijeća sigurnosti UN-a kazalo je u ponedjeljak da nisu dobili nikakvu službenu potvrdu novog navodnog kršenja sankcija protiv Irana vezanih za testiranje raketa nakon one zaprimljene u oktobru.

Diplomati su o tome govorili pod uvjetom anonimnosti, pišu agencije.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada