Rijad: Počinju razgovori sirijske opozicije

Predstavnici sirijske opozicije u utorak se trebaju susresti u Saudijskoj Arabiji kako bi razgovarali o prevazilaženju međusobnih razlika prije potencijalnih razgovora s vladom predsjednika Bashara al-Assada.

Današnji susret smatra se najozbiljnijim pokušajem ujedinjenja opozicijskih grupa do sada, korakom ključnim za mirovne razgovore koje traže svjetske sile, ali i korakom koji je naljutio Iran.

Adel al-Jubeir, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, prošle sedmice je kazao kako je njegova država u kontaktu s raznim grupama sirijske opozicije u povodu današnjeg sastanka, koji je svojevrsna priprema mirovnim razgovorima koji bi trebali biti održani u Beču u januaru.

“Rijad pokušava dovesti što širi spektar sirijske opozicije na razgovore”, rekao je Jubeir, dodavši da grupe na “terorističkim listama”, kao što je Islamska država Irak i Levant, neće biti dio razgovora.

Cilj ovog sastanka je dovođenje pobunjenika, ili onih koji ih predstavljaju, za sto kada počnu pregovori.

Ljutnja Irana

Međutim, Iran navodi kako je cilj današnjeg susreta nanošenje štete mirovnim pregovorima u Beču i da može biti uzrok njihove propasti.

Sirijska nacionalna koalicija, koju predvodi Khaled Khoja, želi zamijeniti aktuelnu sirijsku administraciju tranzicijskom vladom nakon što dobije međunarodno priznanje.

“Kada smo ranije imali susrete sa Saudijcima, jasno su kazali da Bashar al-Assad nije i neće biti dio bilo kakvog mirovnog procesa ili tranzicijske vlade u Siriji”, kazala je Nagham al-Ghadri iz SNC-a za Al Jazeeru.

“Neće biti predstavnika sirijske vlasti na trodnevnim razgovorima u Rijadu. To je susret samo sirijske opozicije. Cilj je dolazak do jedinstvenog stava pred bečke razgovore. Moramo sve spremiti za tranzicijski period, za koji se nadamo da uskoro dolazi u Siriji. Želimo dokazati međunarodnoj zajednici, koja stalno kritizira naše napore da se ujedinimo, da možemo doći do dogovora i krenuti naprijed s jednim ciljem.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO