Peking se guši u smogu, ne rade škole

Glavni razlog za smog u Pekingu je emisija plinova od spaljivanja uglja za struju i grijanje (Reuters)

Polovina vozila u Pekingu je sklonjena s ulice, a brojna gradilišta i škole su zatvorene nakon što je kineska vlada podigla nivo uzbune zbog zagađenja zraka na najviši – crveni.

Siva magla pojavila se u utorak iznad grada s 21,5 miliona stanovnika, dostižući nivo viši od 300 mikrograma prljavštine po kubnom metru, saopćila je Američka ambasada.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da maksimalna dozvoljena izloženost iznosi 25 mikrograma po kubnom metru.

Al Jazeerin reporter Adrian Brown izvijestio je da je nivo zagađenja u utorak puno niži nego što je bio 30. novembra, kada je u nekim područjima bio viši od 634 mikrograma po kubnom metru.

Kineska vlada morala je nešto uraditi, jer je željela pokazati da nešto radi u vezi s tim pitanjem nakon što je prošle sedmice bila na udaru kritika.

Gušenje i ostali problemi

Ipak, Brown je istakao da je nivo zagađenja i dalje visok.

“Možete vidjeti zagađenje, možete ga okusiti…”, kazao je.

Al Jazeerina reporterka Bo Gu, koja također izvještava iz Pekinga, rekla je da sve više ljudi na ulicama kineskog glavnog grada nosi maske.

“Svi imamo maske. Zrak smrdi na spaljeni ugalj. Neki moji prijatelji imaju problema s gušenjem i s očima”, zaključila je.

Glavni razlog za smog u Pekingu je emisija plinova od spaljivanja uglja za struju i grijanje.

Prema zvaničnim statistikama, 4,4 miliona privatnih vozila je registrirano u Pekingu, a pola njih je sklonjeno s ulice zbog zagađenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije