Nosač ‘Charles de Gaulle’ plovi ka Zaljevu

Na francuskom nosaču aviona može se nalaziti približno 40 aviona ili helikoptera (EPA)
Na francuskom nosaču aviona može se nalaziti približno 40 aviona ili helikoptera (EPA)

Francuski nosač aviona “Charles de Gaulle” na nuklearni pogon napustio je istočno Sredozemlje i zaplovio prema Perzijskom zaljevu, preuzevši komandu nad pomorskim snagama koalicije angažirane u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, saopćila je u utorak francuska vojska.

Pomorska borbena grupa, sastavljena od nosača aviona i dva ratna broda, u ponedjeljak je prošla kroz Sueski kanal poslije dvosedmičnih operacija protiv ISIL-a u Siriji i Iraku izvedenih iz Sredozemlja.

“Nakon uplovljavanja u Crveno more kontraadmiral Rene-Jean Crignola, komandant CVSG-a, preuzeo je i komandu nad grupom ‘Task Force 50’, pomorskim snagama koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv ISIL-a kojima će komandovati narednih nekoliko sedmica”, dodaje se u saopćenju.

“To je prvi put da je ta dužnost povjerena nekom neameričkom admiralu, što je pokazatelj visokog nivoa međusobne operativnosti koji su dosegle francuska i američka ratna mornarica”, ističe se u saopćenju.

“Charles de Gaulle” je preuzeo “štafetu” od jednog od nosača aviona iz Pete američke flote, koja tradicionalno zapovijeda operacijama grupe “Task Force 50”, koja se sastoji od više desetaka ratnih brodova iz šest zemalja.

Francuske vlasti su nedavno u regiju Bliski istok uputile borbenu grupu s nosačem aviona na atomski pogon “Charles de Gaulle” na čelu.

Perjanica francuske mornarice

Zajedno s perjanicom francuske mornarice upućeni su prateći brodovi, opremljeni sistemima zračne odbrane.

“Charles de Gaulle” je prvi nosač aviona na nuklearni pogon proizveden izvan SAD-a, najveći je vojni brod u zapadnoj Evropi i jedini nosač aviona te vrste u Francuskoj.

Na njemu se može nalaziti približno 40 aviona ili helikoptera.

Taj nosač je 2000-ih učestvovao u borbenim operacijama protiv mreže Al-Kaida u Afganistanu i podržavao koalicijske snage u toj zemlji, a 2011. godine je pomagao u osiguranju zone zabrane letenja nad Libijom.

Februara ove godine “Charles de Gaulle” bio je upućen u Perzijski zaljev na ograničeni rok, radi učešća u borbama na sjeveru Iraka, i vratio se u francusku luku Toulon u aprilu.

Francuska se uključila u zračne napade na pripadnike različitih grupa u Siriji u oktobru, nakon godinu dana napada na ISIL u Iraku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO