Kurz za zatvaranje islamskih obdaništa

U tim obdaništima se primjenjuju metode odgoja koje nisu u saglasnosti s evropskim (EPA)
U tim obdaništima se primjenjuju metode odgoja koje nisu u saglasnosti s evropskim (EPA)

Austrijski ministar za integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz izrazio je uvjerenje da je neophodno hitno zatvoriti mnoga islamska obdaništa, prenose u utorak bečki mediji.

Takav zaključak donio je na osnovu studije profesora Ednana Aslana s Instituta za islamske studije Bečkog univerziteta.

On u toj analizi prikazuje sliku paralelnog svijeta, onog koji roditelji žele dok forsiraju udruženja koja vode obdaništa.

“Mnogi roditelji žele da za njihovu djecu bude stvoreno stopostotno islamsko okruženje”, naveo je Aslan, dodajući da iza toga stoji želja da se djeca zaštite “od većinskog društva, od nemorala”.

Paralelni svijet

Među islamskim obdaništima, prema njegovim riječima, primjetno je utrkivanje u tome ko će ponuditi konzervativnije i religioznije okruženje.

Aslan naglašava da postoji mnogo muslimana koji svoju djecu svjesno ne žele dati u takva obdaništa.

Međutim, ko želi može svoje dijete, usred Beča, odgajati u paralelnom svijetu, To je podržano novcem poreskih obveznika Austrije, budući da pokrajina Beč plaća brigu o djeci u privatnim obdaništima.

Analiza profesora Aslana pokazuje da se u tim ustanovama o djeci brinu isključivo muslimanke, od kojih su mnoge prošle samo jedan dvosedmični kurs.

Kada je riječ o jeziku, navodi Aslan, iako je Austrija donijela odluku o ciljanom podsticanju na učenje njemačkog jezika, u islamskim obdaništima nedostaje za to neophodno osoblje, jer mnogi pedagozi i ne govore njemački, a postoje i neka obdaništa u kojima se taj jezik uopće ne govori.

“U tim obdaništima se primjenjuju metode odgoja koje nisu u saglasnosti s evropskim, jer odbijaju austrijske vrijednosti, način života, kao i ulogu žene koja postoji”, rezimirao je Aslan.

Pogrešan pristup

Povodom tog izvještaja Kurz je istakao da nije protiv privatnih, vjerskih obdaništa, bez obzira na vjeru, ali je problematično to što postoji želja da se djeca zaštite od većinskog društva.

“Cilj ograđivanja je pogrešan pristup”, poručio je.

S tim u vezi je najavio strožije kontrole te, ako bude potrebno, i usvajanje strožijeg zakona u čijem fokusu bi bilo podsticanje na učenje njemačkog jezika.

Izvor: Agencije


Povezane

U jednoj od najvećih policijskih akcija u historiji Austrije, razbijena je mreža osumnjičenih za regrutiranje mladih za ratišta u Siriji i finansiranje ISIL-a. Od 14 uhapšenih, osmoro je zadržano u istražnom zatvoru. Dio članova Islamske zajednice u Austriji brine da predrasude prema muslimanima, nakon ovog, mogu da ojačaju. Većina je, ipak, ubijeđena da austrijsko društvo […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO