I Španija i Kolumbija polažu pravo na brod s blagom

Vjeruje se da je vrijednost zlata i smaragda na galiji između tri i 17 milijardi dolara (EPA)
Vjeruje se da je vrijednost zlata i smaragda na galiji između tri i 17 milijardi dolara (EPA)

I Španija i Kolumbija u ponedjeljak su položile pravo na blago sa španske galije potonule prije 300 godina otkrivene u blizini obala Kolumbije.

Španska galija San Jose, koju su u junu 1708. potopili Britanci tokom Rata za špansku baštinu, na morsko dno odnijela je dragocjeni teret zlata i dragulja te stotine članova posade.

Vjeruje se da je vrijednost zlata i smaragda na galiji između tri i 17 milijardi dolara. Podvodne kamere dosad su zabilježile samo topove i keramičke posude.

“To je bio brod u vlasništvu države i pripada državi pod čijom je zastavom plovio”, rekao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo.

Pokušaj dogovora

Nestor Humberto Martinez iz kolumbijske Komisije za starine nije saglasan. Kaže kako nema dvojbi da San Jose pripada njegovoj zemlji.

Garcia-Margallo poručio je kako Madrid i Bogota trebaju postići dogovor o otkriću koje je u petak objavio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

“Pokušat ćemo postići prijateljski dogovor s Kolumbijom”, kazao je.

Mjesto potonuća galije je u blizini otočja Rosario u kolumbijskim vodama, gotovo stotinu kilometara od Cartagene.

Američka kompanija Sea Search Armada, koja je prva locirala olupinu broda osamdesetih godina prošlog stoljeća, tvrdi, pak, da njoj pripada dio nalaza s broda koji ne predstavlja kolumbijsko kulturno naslijeđe.

Izvor: Agencije


Povezane

Kolumbijske vlasti objavile su da su pronašle olupinu velikog španjolskog jedrenjaka čiji su teret činili zlato i drago kamenje vrijedno milijarde dolara. Jedrenjak San Jose potopio je britanski ratni brod prije više od 300 godina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO