Deseci zatrpanih Palestinaca u srušenom tunelu

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za još 21 nestalim radnikom (EPA)
Spasilačke ekipe i dalje tragaju za još 21 nestalim radnikom (EPA)

Glasnogovornik Civilne zaštite u Gazi Muhammed al-Meydene saopćio je da je egipatska vojska vodenim pumpama srušila jedan tunel koji povezuje Gazu i Egipat te da je od 28 zarobljenih radnika do sada spašeno samo njih sedam.

“Zdravstveno stanje sedam spašenih palestinskih radnika je stabilno, a spasilačke ekipe i dalje tragaju za još 21 nestalim radnikom. Ostali su zarobljeni u srušenom tunelu“, kazao je al-Meydene, prenosi Anadolija.

Izbornom pobjedom i dolaskom na vlast Hamasa, u Gazi je Izrael uveo potpunu okupaciju, a jedini granični prijelaz ka Egiptu u Rafahu zatvoren je za trgovinu.

Palestinci u Gazi iskopali su brojne tajne tunele ispod granice koji su slovili za “žile kucavice“ Pojasa Gaze.

Žestoka humanitarna kriza

Palestinci su se kroz te tunele godinama opskrbljivali gorivom, hranom, građevinskim materijalima i drugim potrepštinama, a nakon državnog udara u Egiptu u julu 2013. godine vojna vlast naredila je rušenje svih tunela na granici.

Egipatska vojska samo u oktobru uništila je 31 palestinski tunel.

U oktobru su egipatske snage “otkrile i uspješno uništile 31 tunel na graničnoj liniji grada Rafaha”, naveo je u saopćenju glasnogovornik vojske, brigadni general Mohamed Samir.

Taj grad nalazi se na samoj granici Egipta i Gaze.

Gotovo 1,8 miliona Palestinaca koji žive u Gazi trpe žestoku humanitarnu krizu zbog blokade koju su im nametnuli Izrael i Egipat.

Uspostavljena je 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad tom palestinskom teritorijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO