Chicago: Policajac bez optužbi za ubistvo

Snimak pokazuje kako sumnjiva osoba bježi i kako je u potjeri za njom nekoliko policajaca (EPA)

Policajac iz Chicaga neće biti optužen zbog fatalne pucnjave u kojoj je poginuo Afroamerikanac prošle godine u tom američkom gradu, objavili su tužioci u ponedjeljak, kada su pustili videosnimak na kojem se, navodno, vidi kako je sumnjiva osoba naoružana, ali i kako bježi od policije tokom incidenta.

Anita Alvarez, tužiteljica okruga Cook, kazala je kako je Ronald Johnson III “ignorirao” naredbe da stane i baci oružje, dodavši kako je taj 25-godišnjak usmjerio pištolj ka policajcima prije nego što ga je policajac George Hernandez upucao.

Na konferenciji za medije Alvarez je također objavila snimak kamere sa automobilskog prednjeg stakla koja je zabilježila pucnjavu.

Ubijen s dva metka

To su dugo tražili članovi Johnsonove porodice.

Snimak pokazuje kako sumnjiva osoba bježi i kako je u potjeri za njom nekoliko policajaca.

Johnson napušta vidokrug kamere, nakon čega je pogođen i ubijen s dva metka.

Usporena verzija snimka prikazuje predmet nalik pištolju u njegovoj ruci.

Advokat Johnsonove porodice kazao je kako je istraga pucnjave “vic” i uvreda toj porodici i građanima okruga Cook.

Odluka da se Hernandez ne tuži došla je nešto manje od dvije sedmice nakon podizanja optužnice protiv drugog policajca koji je učestvovao u drugoj pucnjavi, a koja je snimljena na isti način – kamerama iz policijskog automobila.

Slučaj Laquana McDonalda

Prošlog mjeseca Alvarez je optužila Jasona van Dykea za ubistvo prvog stepena. Sedamnaestogodišnji Laquan McDonald pogođen je sa 16 metaka.

Objava o slučaju Johnson desila se istog dana kada je američko Ministarstvo pravde objavilo kako je pokrenulo obimnu istragu načina rada i praksi čikaške policije.

Državna tužiteljica Loretta Lynch navela je kako će ta istraga pokazati je li gradska policija Chicaga prekršila Ustav ili federalne zakone te se fokusirati na zabrinutost zbog korištenja smrtonosne sile i rasne diskriminacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije