AI: ISIL dobivao oružje iz Njemačke

Veliku količinu oružja ISIL je zaplijenio od iračke vojske (EPA)
Veliku količinu oružja ISIL je zaplijenio od iračke vojske (EPA)

Veći dio arsenala oružja kojim raspolaže Islamska država Irak i Levant i koji je pomogao toj grupi da izraste u najsnažniju ekstremističku organizaciju oduzet je od iračke vojske, navodi se u izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Decenije neodgovorne isporuke oružja Iraku doprinijele su jačanju ISIL-a i njegovoj sposobnosti da masovno čini zločine, navodi se u izvještaju.

Također se navodi da je ISIL dobivao oružje iz više zemalja – Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, između ostalih, ali i nekoliko evropskih zemalja, čak i Njemačke.

“Velike količine i različite vrste naoružanja koje koristi oružana grupa koja sebe naziva Islamskom državom jest primjer kako nesmotrena trgovina oružjem jača zločine masovnih razmjera”, naveo je u saopćenju jedan od istraživača Amnestyja Patrick Wilken.

Do velikih količina oružja, proizvedenog širom svijeta, ISIL se domogao kada je u junu prošle godine osvojio Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, a to oružje koristio je u osvajanju drugih dijelova zemlje i zločinima nad civilima, kaže se u izvještaju.

Proizvedeno u 24 zemlje

ISIL je do većih količina vojne opreme došao i prilikom osvajanja vojnih i policijskih baza u Fallujahu, Tikritu, Saqlawiyahu i Ramadiju, kao i u Siriji.

Nakon osvajanja Ramadija, glavnog grada iračke pokrajine Anbar, ISIL je zaplijenio “više od 100 oklopnih borbenih vozila, uključujući desetke tenkova i oklopnih transportera”.

Oružje koje koristi ISIL proizvedeno je u više od 24 zemlje, uključujući Rusiju, Kinu, SAD i evropske države, navodi AP.

Amnesty je izvještaj bazirao na analizama stručnjaka te provjerenim videosnimcima i fotografijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemački parlament je odobrio pokretanje vojne kampanje protiv skupine ISIL u Siriji.  Odluka o slanju vojnih snaga potaknuta je napadom u Parizu, a njemački ministri su uvjereni kako je i njihova država sada jedna od meta ISIL-a.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO