Rok za povlačenje turske vojske iz Iraka 48 sati

Irak je Turskoj dao rok 48 sati za povlačenje njenih snaga sa sjevera Iraka, za koje Bagdad tvrdi da su ušle nelegalno, ili će se suočiti sa “svim raspoloživim opcijama”, uključujući i obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Turska je ubrzo reagirala saopćenjem da će obustaviti dalje premještanje vojnika u blizini Mosula, koji je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i levant.

Ankara je u četvrtak rasporedila stotine svojih vojnika u logoru blizu tog grada, navodeći da je to rutinska rotacija njenih snaga.

Bagdad tvrdi da su turske snage, s tenkovima i artiljerijom, ušle u Irak bez dozvole.

“Turske snage su ušle bez odobrenja ili znanja iračke vlade”, navodi se u saopćenju kabineta iračkog premijera Haidera al-Abadija.

Mediji u Turskoj su javili da je u iračku oblast Bashiqa, u blizini Mosula, upućeno 600 vojnika i 25 tenkova, prenosi AFP.

‘Kršenje normi i zakona’

Predsjednik Iraka Fuad Masum izjavio je da slanje više stotina turskih vojnika na sjever Iraka predstavlja “kršenje međunarodnih normi i zakona” te upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Na tom području se protiv ISIL-a bore snage kurdskih pešmerga, a Agencija Anadolija je izvijestila da su turski vojnici tamo poslani da bi obučavali te kurdske snage.

Turska je negirala da širi svoje vojne aktivnosti na sjever Iraka, nakon što je razmjestila vojsku blizu oblasti pod kontrolom ISIL-a.

“Kamp u Bashiqi, 30 kilometara sjeveroistočno od iračkog grada Mosula, uspostavljen je radi obuke lokalnih dobrovoljačkih snaga u borbi protiv terorizma”, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Još je demantirao navode da razmještanje turskih vojnika predstavlja pripremu za kopnenu operaciju protiv ISIL-a, prenosi AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO