Poplave u Indiji: Nestašica hrane i pitke vode

U poplavama koje su pogodile Chennai, grad na jugu Indije, poginulo je najmanje 270 ljudi.

Nakon što se voda povukla, ostale su gomile smeća. Vlada nestašica hrane i vode za piće. Nema ni skloništa za preživjele. Zdravstveni radnici zabrinuti su zbog mogućeg širenja bolesti.

Al Jazeerina ekipa posjetila je žrtve poplava te srela Rajeswari, koja priprema obrok od onoga što je uspjela da spasi. Nije mnogo, ali je bolje nego ništa.

Protekle sedmice ona se borila da pronađe osnovne namirnice kako bi prehranila porodicu.

“Poplava je došla iznenada, a mi smo pobjegli na sigurno. Potopljen je prvi kat, a voda je nastavila navirati prema drugom. Ovaj sari nosim već pet dana. Izgubili smo sve što smo imali. Ne znamo kako ćemo dalje”, požalila se Rajeswari.

Struja se postepeno vraća u Chennai i okolinu.

No, sve što Nityanandam u ovom trenutku može da učini jeste da čeka. Živi u mraku i vlazi, što je pogodno za razvoj bolesti.

Rizik raste iz dana u dan, ali on kaže kako zasad niko nije odgovorio na njegov poziv upomoć.

“Dosad nas niko nije posjetio – ni iz vlade, ni iz opozicije. Niko se i ne pita u kakvim uvjetima živimo. Nivo vode je rastao, zvali smo upomoć, ali niko nije došao”, ukazuje Nityanandam.

Strah od širenja bolesti

U jednom od kvartova poplave su se povukle, ali stanovnici imaju nove brige. Gomile smeća i mogućnost da su izvori vode zaraženi bude strah od širenja bolesti.

Kiša onemogućava potpuni oporavak grada, ali lokalne zajednice počele su sa čišćenjem.

“Od Vlade tražimo da nam smjesta osigura osnovne potrepštine, kao što su pitka voda i mlijeko. No, prije svega, moraju očistiti smeće i osigurati higijenske uvjete za život. Vlada mora uspostaviti privremene medicinske kampove. Potom, ljudima kojima je poplava načinila milionske štete namiriti barem polovinu tog iznosa”, kaže Subramaniam, bivši gradonačelnik.

Nepunih sedam dana milioni ljudi gazili su kroz vodu koju su nanijele poplave.

Količina štete služi kao mučan podsjetnik na katastrofu koja je zadesila riječne obalu.

I dok je najgore vjerovatno prošlo za mnoge ljude u Chennaiju agonija se nastavlja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Meteorološke prognoze prisilile su vojsku da spašava preživjele iz potopljenih dijelova Chennaija u uvjetima koji izgledaju kao da je zemlja u ratnom stanju.

Published On 03 Dec 2015

Stotine hiljada Indijaca napustile poplavljene domove, fabrike i škole su zatvorene, a spasioci prevoze povrijeđene u bolnice.

Published On 02 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO